Nagyszerű eredményt értünk el, mert felülmúltuk az Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló népszavazás eredményét – jelentette ki Orbán Viktor a népszavazás után. A kormányfő arról is beszélt, alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek, mert „az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben”. A baloldali ellenzék győzelemként értékelte az eredményt, többen Orbán Viktor lemondását követelték.
Nagyszerű eredményt értünk el, mert felülmúltuk az Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló népszavazás eredményét – jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz és a KDNP kvótanépszavazás utáni eredményváróján este.

A kormányfő, aki megköszönte a választópolgároknak a részvételt, emlékeztetett: 13 éve 3,056 millió ember szavazott a belépés mellett. Most 3,204 millió szavazatnál tartunk, és ebben még nincsenek benne a határon túlról érkezett voksok – hívta fel a figyelmet.

A miniszterelnök megjegyezte azt is, mintegy 15 százalékkal vettek többen részt most, mint a legutóbbi Európai Parlament-választáson, amely „fegyver elég erős lesz Brüsszelben is”.

– Ma tízből kilenc ember Magyarország mellett, hazánk önálló döntési joga mellett szavazott. Büszkék lehetünk arra, hogy az EU első és eddig egyetlen tagállamaként a magyarok közvetlenül véleményt nyilváníthattak a bevándorlás kérdéséről. Ez így volt helyes, így volt becsületes – fogalmazott.

Emlékeztetett arra is: a legutóbbi, 2014-es választáson a migráció kérdése még nem volt napirenden, akkor még nem alakíthatták ki a véleményüket a polgárok.

– Gyermekeink és unokáink jövőjéről van szó, kikkel élünk együtt, mi lesz eddigi életformánkkal, a nagy nehezen helyre állított gazdasági rendszerünkkel és keresztény gyökerünkkel – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: modernkori népvándorlás zajlik Európában, a kérdés most az, hogy mit válaszol erre az Európai Unió.

Rámutatott: az unió azt javasolja, hogy engedjük be és osszuk szét a bevándorlókat a tagállam között, ugyanakkor „a magyarok ezt a javaslatot megfontolták és elutasították”. – Csak mi, magyarok dönthetünk arról, kikkel kívánunk együtt élni. Brüsszel vagy Budapest, ez volt a kérdés, és mi úgy döntöttünk: a döntés joga kizárólag Budapestet illeti meg – hívta fel a figyelmet.

Mint fogalmazott, most „elindultunk egy úton, ami hosszú lesz, komoly csaták és nehéz ütközetek is várnak ránk”. Egyúttal bejelentette: alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek, mert „az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben”. A másik sürgető lépésnek nevezte, hogy az emberek döntésének érvényt kell szerezni Brüsszelben is.

A miniszterelnök szerint Brüsszel is fontos döntés előtt áll. Ezzel összefüggésben feltette a kérdést: megteheti-e Brüsszel, hogy rákényszeríti az akaratát egy olyan országra, ahol a polgárok 92 százaléka ellenzi azt. Orbán Viktor azt ígérte, mindent meg fog tenni, hogy ez ne történhessen meg.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke hangsúlyozta: magas volt a részvétel és elsöprő volt a támogatása a nemeknek, azaz a kormány álláspontjának. Ez azt jelenti, hoy a szavazók nagy többsége támogatta a kabinetet, amely így megkapta a politikai felhatalmazást, hogy az országot megvédje Brüsszelben a kötelező betelepítési kvótától.

Molnár Gyula szerint legyőzhető a Fidesz

Alkotmányellenes lenne, ha a kormány az alkotmányellenesen kiírt, érvénytelen és eredménytelen népszavazásra hivatkozva nyújtana be bármiféle javaslatot – jelentette ki Molnár Gyula. Az MSZP elnöke hozzátette: minden idők legszégyenteljesebb gyűlöletkampányát folytatta a Fidesz az elmúlt évben. Molnár megköszönte minden magyar állampolgárnak, hogy elment voksolni, de azoknak még nagyobb köszönetet mondott, akik érvénytelenül szavaztak vagy otthon maradtak.
Véleménye szerint akik otthon maradtak, nem passzívak voltak, hanem a miniszterelnök hataloméhségét látták a kvótareferendum mögött. A pártelnök bejelentette, hogy benyújtják az Országgyűlésnek a Felelősség, biztonság elnevezésű koncepciót és az alapján dolgoznak majd a képviselők: semmiféle olyan javaslatot nem támogatnak majd, amit a népszavazásra hivatkozva nyújt be a kormány. Molnár Gyula szerint egy vizsgálóbizottságot is fel kell állítani, hogy kiderüljön, miért került több mint 11 milliárd forintba a kormányzati kampány.

Gyurcsány lemondatná Orbán Viktort

– Győztünk! Nem kicsit, hanem nagyon! Érvénytelen lett Orbán Viktor népszavazása – kommentálta az eredményeket Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke szerint Magyarország és a demokratikus ellenzéki vitathatatlan győzelmet aratott a kormány és a Fidesz felett. Úgy fogalmazott: a magyarok megmutatták, hogy hiába a milliárdos hazugságkampány, az orbáni média hírhamisítása, a félelemkeltés, nem térnek le az európai útról. – A baloldal 10 éve vár egy igazi győzelemre, ez most végre megtörtént – jelentette ki. Hangoztatta: nem lesznek kötelező kvóták, nem fogják Magyarországot elárasztani az érvénytelen népszavazás után sem. – A miniszterelnöknek egy ilyen vereség után egy normális, demokratikus országban le kellene mondania – tette hozzá. A DK elnöke bejelentette, hogy pártja a héten tárgyalni akar azokkal a baloldali pártokkal, amelyek hozzájuk hasonlóan ugyancsak a távolmaradásra buzdítottak.

Vona Gábor úgy látja, Brüsszel új erőre kaphat

– Sajnos kudarc volt a népszavazás, emiatt Orbán Viktornak legalább annyira viselnie kell a következményeket, mint David Cameron volt angol kormányfőnek, aki szintén lemondott egy vesztes referendum után – jelentette ki Vona Gábor. A Jobbik elnöke emellett azt javasolta, hogy már hétfőn legyen többpárti egyeztetés a pártja által benyújtott alkotmánymódosítás tárgyában, amellyel megakadályozható a Brüsszel által erőltetett kvótakérdés. Vona Gábor szerint Brüsszel fel fogja Magyarország ellen használni az eredménytelen népszavazást.
Hozzátette: a referendum következménye, hogy Orbán Viktor európai politikai súlya összeomlott. Az ellenzéki politikus úgy vélte, hogy ezzel Brüsszel új erőre kaphat, ennek pedig Magyarország fogja a kárát látni. Vona Gábor szerint a bukás fő oka, hogy a migránskérdést a kormány pártpolitikai célokra használta fel. A népszavazás a népé, nem a kormányé, azt pedig nem lehet pártpolitikai célokra felhasználni, a magyar emberek nem tudtak azonosulni azzal, hogy a referendumot a Fidesz saját hatalomtechnikai céljaira használta fel – mondta Szél Bernadett (LMP).

A választók többsége nem vette be azt a maszlagot, hogy ezen múlik az ország jövője – jelentette ki Bokros Lajos, a Modern Magyarországért Mozgalom elnöke. Hozzátette: az aljas és érvénytelen referendumnak semmilyen jogi következménye nem lesz.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint azzal, hogy a magyarok többsége nem ment el szavazni, hatalmas kudarcot vallott Orbán Viktor és a Fidesz politikája, a kormányfőnek pedig le kellene mondania. Ez a referendum egy bizalmi szavazás volt a kormánnyal szemben.

Orbán Viktor a kvótaszavazással vermet ásott a jó szándékú embereknek, de maga esett bele a gödörbe – mondta Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarország társelnöke.


A referendum, ami értelmet adott október 2-nek