Nemcsak a feltöltős SIM-kártyákkal tudnak visszaélni az alvilági körök. Gyakori visszaélési forma az is, amikor álmeghatalmazással más nevére vagy cégére méregdrága telefont és előfizetést vásárolnak.
Az emelt díjas szisztémát is kihasználják a bűnözői körök a telefonos SIM-kártyákkal kapcsolatos visszaélések során, az eltulajdonított előfizetéses kártyákkal pedig jelentős bevételekhez jut az alvilág. Az egyik telefontársaság biztonsági részlegének neve elhallgatását kérő munkatársa a Magyar Időknek elmondta: gyakori visszaélési forma, hogy hamis meghatalmazással más nevére vagy cégére méregdrága telefont és előfizetést vásárolnak.

Ilyenkor a bűnözők a kezdőrészlet áráért jutnak a készülékhez, amely órákon belül a feketepiacon landol. Egy új készüléket 100-150 ezres haszonnal adnak tovább, de ez talált pénz ahhoz a haszonhoz képest, ami ezután következik. A telefonokhoz tartozó SIM-kártyákat ugyanis külön értékesítik azon a belső bűnözői hálózaton, amely lefedi az összes európai nagyvárost. A továbbadott kártyák rövid időn belül külföldre jutnak, ott úgynevezett emelt díjas számok hívására használják őket. Kétfajta szolgáltatás van: az egyik percdíjalapú, a másikban kapcsolás után kell fizetni. Utóbbinál akár 5-6000 forintot is lehet fizetni egy kapcsolásért, de a percdíjalapú is elérheti akár a 2-3000-et. A kártyákat számítógépes programokkal tárcsáztatják, hogy minél több hívást tudjanak generálni. 

„Egy hétvége alatt 150 millió forint kárunk keletkezett, amit hasonló módon okoztak” – magyarázta informátorunk. Mint utólag kiderült: a magyar kártyákkal Németországon keresztül Lettországba és Litvániába indítottak nagy mennyiségű hívást emelt díjas számokra. A nyomozás során a szálak már Afrikába vezettek, de soha nem sikerült kideríteni, kik csapolták meg a szolgáltatót – tette hozzá a cég munkatársa. Mint fogalmazott: a hasonló cselekményekkel végrehajtott csalásokkal éves szinten akár 1-2 milliárdos káruk is keletkezett.

Informátorunk azt is elmondta: a kiemelten drága telefonok eladása terén azt vették észre, hogy az elvitt készülékek mintegy fele nem jelentkezett be a hálózatba, vagyis ezeket visszaéléssel vásárolták.

Egy másik szolgáltató biztonsági embere azt mondta: szakmán belül közismert bűncselekményekről van szó. Nekik azt határozta meg a vezetés, hogy az eladási bevételek 10 százaléka alá kell csökkenteniük a hasonló esetek számát, ez sikerült is, az idei elvárás már 5 százalék. Hozzátette: nagyban növelte a hatékonyságot, hogy a viszonteladói partnerhálózat nyakába próbálják varrni azokat a költségeket, amelyek a visszaélések miatt következtek be. Ehhez persze be kell bizonyítani azt, hogy a partner is hibázott.

A telekommunikációs cégek megcsapolásának különböző technikái immár globális méretűvé nőttek, a kijátszható szabályok nem akármilyen lehetőségekkel csábítják az arra vállalkozó szereplőket. Meglehetősen gyakran találkozni olyan híradással, amelyekben vagy az előbb bemutatott módon, vagy hackertámadással a bűnözők akár sok millió dollár kárt okoztak a különböző szolgáltatóknak. Ezekben az esetekben közös, hogy a bevételek gyakran afrikai terroristacsoportokhoz kerülnek.

A Magyar Idők elsőként írta meg: alvilági körök kétszázezer feltöltős SIM-kártyát vásároltak egy hajléktalan nevére, ezek egy része terroristasejtekhez „vándorolt”.