Az legnagyobb európai és amerikai bankok közel harmada gyakorlatilag menthetetlen – írja az IMF egy friss jelentésében, mely szerint ezeken a bankokon már a kamatkörnyezet javulása vagy egy komolyabb gazdasági fellendülés sem segítene.
Az európai bankok harmada, összesen 8 500 milliárd dolláros eszközállománnyal és az amerikai bankok negyede, összesen 3 200 milliárd dolláros eszközállománnyal „túl gyenge, hogy talpra álljon” – derül ki az IMF friss jelentéséből, amelyet a Portfolio ismertet.

A jelentés szerint ugyan erősebb a pénzintézetek mérlege a válság előttinél, azonban a bankok nyereségességi válságba kerültek. Az euróövezet bankjai a 2004 és 2006 között megszerzett nyereségük kevesebb mint felét teszik zsebre jelenleg. Ennek ez oka az IMF szerint a gazdaság gyenge teljesítménye és az alacsony, sőt néhol negatív kamatok. A helyzeten már ezek visszafordítása sem sokat segítene.

Emellett a bankok tőkepiaci aktivitása is harmadára esett vissza a válság előtti állapothoz képest. Az IMF szerint a helyzeten nem segít az sem, hogy Európában túl szigorú a szabályozás. Ennek következtében 11,4 százalékkal esett vissza az európai bankok tőkemegfelelési mutatója. Az amerikai bankoknál ez az arány 3 százalék.

Az IMF ezért azt javasolja, hogy a szabályozók ne emeljék tovább a tőkemegfelelési követelményeket: ezek a szabályok azt írják elő, hogy milyen arányban álljon egymással a bank rendelkezésére álló tőke és az általa vállalt kockázatok és esetleges veszteségek.

Az IMF átfogó megoldást sürget: a valutaalap szerint néhány országban nem lehet tovább halogatni a reformokat, például azt, hogy a gyenge bankokat kivonják a piacról.

Bombafenyegetés miatt pályaudvarokat ürítettek ki Belgiumban

Biztonság vagy szabadság – Amikor Franciaországban minden megváltozott

Assad: Az USA csapásokat mér azokra az államokra, amelyek ellenállnak

Szijjártó bekérdezett a svéd igazságügyi miniszternek

A szégyen-ember - Ismerd meg Magyarország legnagyobb kritikusát, Martin Schulzt