Keddre virradóra egy ittas férfi magyarellenességgel fűszerezett irigységből vert szét két háromszéki kamiont a Brăila megyei Măxineni településen. Az eset pikantériája, hogy az egyik sofőr éppen ebből a faluból származik: a rongáláskor rokonait látogatta. A részletekről Váncsa Jenőt, a fuvarozócég tulajdonosát kérdeztük.
A sepsiszentgyörgyi székhelyű Horváth & Váncsa Trans fuvarozócég két autója hétfőn indult cukorrépával megrakva a Neamţ megyei Roman cukorgyárába Brăilából, az incidens előtt kevéssel a két sofőr pihenni húzott félre a településen. Egyiküknek – aki mellesleg román nemzetiségű – ugyanis ott él a testvére, nála vacsoráztak, majd magyar kollégája a kamionban tért nyugovóra, hogy ne hagyják őrizetlenül a rakományt. Éjfélkor éktelen döngetésre riadt fel álmából. Kiderült, hogy egy helybéli férfi méretes kalapáccsal rongálta a kamionokat.

A rongáló folyamatosan fenyegetőzött. „Szállj ki! Megöllek, te! Mit kerestek itt ti, magyarok? Kovásznaiak, eresszétek hazafele!” – ilyet és hasonlókat kiabált. A sofőr nem szállt ki, inkább beindította az autót, és arrébb parkolt. Ez volt a szerencséje, mert hanem a tettes még jobban összetörte volna az ő kamionját is.

Ion Eghet, a román sofőr a WeRadiónak elmesélte, kollégája, Sándor kevéssel fél egy előtt kérte telefonon a segítséget. Ion a rokonai kíséretében rohant a helyszínre, végül nekik sikerült lecsillapítaniuk az ittas rongálót, aki „dolga végeztével” hazaballagott, miközben a sofőrök riasztották a rendőrséget.

A rendőrök meg is jelentek, felmérték a kárt. A sofőr testvére azonosította a támadót – sőt, más szemtanúk is kerültek –, a rendőröknek név szerint mondták, ki a tettes. Erre az egyenruhások vállvonogatva csak annyit mondtak, „csak nem várják el tőlünk, hogy most a támadó házába menjünk…”

Reggel az ügyészek is kiszálltak a terepre, dokumentálták az esetet. Ion Eghet kamionja oly mértékben megrongálódott, hogy nem is tudta folytatni az utat.

– Az évek során velünk nem történt hasonló incidens. Ha jól értettem, a támadó egy vállalkozó a faluból. Talán az irigység is vezé­relte. Szomorú, hogy pont aznap este valamelyik tévéadó ontotta a magyar-román „konfliktusról” szóló történeteit: a részeg férfinak pedig kapóra jöhetett, hogy belebotlott a háromszéki autókba – véli Váncsa Jenő.

A cégtulajdonos számításai szerint lejben tízezres nagyságrendű kára származott az incidensből, arról nem is beszélve, hogy az autó több napot át kiesett a fuvarozási menetrendből. A feszültségkeltés elkerülése végett azóta elkerülik a szóban forgó vidéket.