Egy hét alatt három embert zsebeltek ki ugyanabban a budapesti villamosmegállóban. A főváros legforgalmasabb éjszakai járatain, így a 4-es 6-os villamos vonalán is sokan próbálkoznak a részegek kifosztásával. A profi bandák felosztották egymás között, hogy ki melyik szakaszon dolgozhat. A telefonra és készpénzre utazó zsebesek zsákmánya átlagosan 20 ezer forint, de ezért nagyon sokat kockáztatnak.
A tolvajokat az sem zavarja, hogy ma már szinte mindenhol térfigyelő kamerák vigyázzák az utasok biztonságot. Az elmúlt hetek felvételeiből mutatott be intő példaként jó néhányat a köztévé Kékfény c. bűnügyi magazinműsora.

Az első videó a Móricz Zsigmond körtéren készült. A tolvaj nem tudja, vagy nem érdekli, hogy folyamatosan veszi őt a térfigyelő kamera. A férfi leül egy alvó nő elé, és elkezd a zsebében turkálni. Hosszan matat, gondosan válogat. Kivesz belőle papírokat, pénzt, telefont, nem siet.

Miután alaposan kiforgatja a fiatal lány zsebeit, még arra is van ideje, lélekjelenléte, hogy valamit vissza is dugjon oda. Aztán végez, lelép.

Illetve csak akar. Két civil ruhás rendőr még épp időben ér oda. Elfogják. Megtalálják nála a zsákmányt is: egy tízezret érő mobilt és 7500 forintot. A tettes nem tagad, nincs is értelme, azóta két hét alatt- jogerősen is elítélték már. Kifosztásért 4 évet kapott

Áldozata egy buliból utazott haza villamossal, úgy elaludt, hogy semmit sem vett észre, a rendőrök ébresztették fel később.

Júliusban egy páros bukott le ugyanebben a megállóban. Őket is felvette a köztéri kamera. A felvételen látszik, ahogy hajnalban megkörnyékezik az alvó utast, a férfi akcióba lép, elvesz egy telefont, közben a nő figyel, nehogy baj legyen. Aztán mégis az lett. Őket is elfogták.

Két hét alatt három kifosztás ugyanitt

Először két férfi bukott le. Egyikük bent átkutatta egy alvó utas zsebeit, közben társa kint őrködött. Elvették az áldozat pénzét, mobilját, épp osztozkodtak, mikor a rendőrök lecsaptak rájuk.

Néhány nappal később a megállóban aludt el egy férfi. A tolvaj biciklivel érkezett. Kiforgatta a zsebeit, még egy festményt is el akart tőle venni. A rendőrök azonban őt is tetten érték.

Egy-egy mámoros éjszaka végén részeg tömegek lepik el az éjszakai járatot. Sokan csapatokba verődve hangoskodnak, de vannak, akik magányosan bambulnak maguk elé. Közülük sokan bealszanak. A rendőrök rájuk vigyáznak, mert ma már profi tolvajbandák szakosodtak az ő kifosztásukra.

A 4-es 6-os vonalán már három éve rendszeresek a razziák

A Kékfény stábja egy éjszakai bevetésre is elkísérhette a rendőröket. Három civil autóval, civil ruhában indultak titkos akcióra. A nyomozók arcát nem mutathatták, és kocsik rendszámát is ki kellett takarniuk.

A párosok elosztják egymás között, hogy ki melyik villamosért felel. Utast játszva térképezik fel a kocsikat. A többiek közben autóval követik a szerelvényeket. Kintről és bentről is figyelik a gyanús alakokat és a potenciális áldozatokat.
Hiába iktatnak ki egy-egy csapatot, folyton újak állnak a helyükbe. A rendőrség megbecsülni sem meri, hányan álltak rá a részeg utasokra, hiába ismerik sokukat arcról, névről.

A legprofibbak remekül konspirálnak. Már egészen korán, este tíz körül kimennek a terepre, szokják a légkört, feltérképezik a lehetőségeket, és tesztelik a rendőröket, nem követik-e őket.

Még a facebookon is fent vannak

A tolvajok általában ismerik egymást, sokszor a legnépszerűbb közösségi oldalon kommunikálnak egymás között, de a nyomozók is a facebookról szerzik be a legértékesebb információkat.

A rendőrök úgy tudják, a 4-es -6-os vonalát pontosan felosztották maguk között a fosztogatók. Ritkán, de azért akadnak területi vitáik, nemrég egy ilyen konfliktus például késelésbe torkollt.

A kifosztás nagyobb kockázattal jár. Jogilag súlyosabb bűn, mint a zseblopás. A tettesek ugyanis védekezésre képtelen áldozatok értékét veszik el.

Ifjabb Balsai István ügyvéd szerint három bűncselekmény merülhet fel a villamosok tolvajainál: lopás, kifosztás, vagy akár rablás is.

Sima zsebelésért legfeljebb kettő, kifosztásért öt, rablásért 8 évet lehet kiosztani alapesetben. Egy kifosztásból könnyen lehet rablás, ha például az áldozat felébred, és dulakodni kezd a tettessel.

Sokszor összeszokott csapatban fosztogatnak tolvajok, ilyenkor csoportos az elkövetés, amiért rögtön kettő és 8 év közötti börtön jár.

Kis túlzással aprópénzért kockáztatnak az elkövetők. Elsősorban telefonokra utaznak, tapasztalatok szerint orgazdáknak passzolják el azokat. A legjobb cuccokért is legfeljebb 20-25 ezer forintot kapnak.

Átlagosan három-három és fél év börtönt kapnak a fosztogatók, de volt, akit öt évre ítéltek ezért.

A legtöbben eleve visszaesők, pedig sokan még fiatalok, ők leggyakrabban drogra költik a zsákmányt.

Földi - 3 irányból indul támadás Magyarország ellen

Levél jött Brüsszelből - Orbán is megszavazta a kvótákat februárban

Soros György tanácsai a migránsok elhelyezésével kapcsolatban

Visszabuszozott Belgrádba az utolsó bevándorló is

Bayer Zsolt: A strasbourgi bíróság bőrt húz a fogára, és elhúz a halál f@szára