A nemrégiben nyilvánosságra hozott tervek szerint a brit kormány hazaküldené a külföldi orvosokat, és erősítené a hazai orvosképzést. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint itthon nagy szükség lenne a világlátott, nemzetközi tapasztalattal és nyelvtudással rendelkező orvosok munkájára. 
Az Egyesült Királyságban az egyéni és pártpolitikai ambíciók következtében népszerűsített, sokak szerint politikai blöffként induló brexit szelleme kiszabadult a palackból. A júniusi népszavazáson a kilépéspártiak kerültek többségbe, mely azonnali és azóta is tartó gazdasági és politikai bizonytalanságot szült. 

A font az év eleje óta közel 22 százalékkal gyengült, a gazdasági kilátások romlottak, a külföldi munkavállalók jövőjével kapcsolatos bizonytalanság pedig mindennapos témává vált. London, mint Európa gazdasági fővárosának várfalán komoly repedések keletkeztek. 

Hazaküldenék a külföldi orvosokat 

Ezt üzeni a konzervatív kormány, amely a most nyilvánosságra hozott tervek szerint a következő évtizedben orvosokból önellátásra állítaná át a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot (NHS). 

Az OECD országai közül Nagy-Britanniában dolgozik a legtöbb külföldi orvos. Az Egyesült Királyság megelőzi még Svájcot és Amerikát is ezen a téren, pedig ott is nagyon sok az olyan doktor, aki külföldön szerezte meg a diplomáját. 

Nagy-Britannia kormányzata jelenleg évente 3,3 milliárd fontot fizet ki szerződéses egészségügyi alkalmazottaknak, akiknek a javarésze külföldi. Ezen kíván az egészségügyi miniszter spórolni. Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra: fokozatosan küldenék haza a külföldi doktorokat és nővéreket. Ez egy tízéves program. Ezen kívül erősítenék a hazai orvosképzést. Jelenleg évente 6000 orvos végez Nagy-Britanniában, ezt szeretnék 1500-al növelni. Ez egy 100 millió fontos program. A brit egészségügyi képzésben résztvevő, de a jobb körülmények és a jobb fizetés reményében külföldön (USA, Ausztrália, Új-Zéland) elhelyezkedő orvosoknak vissza kellene fizetni a képzés teljes állami támogatását - ez jelenleg 220 ezer font. 

Nem érzik jól magukat a kinti orvosok, fontolgatják a hazatérést 

Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke a TV2 Tények című műsorában elmondta: "Körülbelül 1900-an dolgoznak Angliában, akiknek elfogadottsága és megbecsültsége nagyon változó. Ennek talán a konkurencia lehet az oka, de nem mindenütt szeretik őket egyformán. Ezt én arra a tapasztalatra alapozva tudom mondani, amit közvetlenül ezektől az Angliában dolgozó magyar orvosoktól kaptam. A negatív hangulat miatt sokan nem érzik jól magukat, és többen is fontolgatják a hazajövetelt, ami egyébként kifejezetten jót tenne a magyar egészségügynek. Nagy szükség volna arra, hogy minél többen a fejlett országokból, nagy nemzetközi tapasztalattal, nyelvtudással, irodalmi kitekintéssel hazatérve erősítsék az egyébként igencsak meggyengült orvosi pozícióinkat."