Miért kell ilyen messze menni ahhoz, hogy mindannyian egységben és alázattal tudjuk átérezni a nap fontosságát?
Az aktuálpolitizálástól mentes megemlékezések üzenete pedig egyértelmű volt: a szabadságszeretet, a hősiesség mindig is összekovácsolta a magyar népet, 1956-ban a magyarok példát mutattak a világnak. Nem azt kell tehát nézni, mi választ el, hanem azt, hogy mi tart össze bennünket. Arizonától Texason át Ohióig, Massachusettstől New Yorkon át Kaliforniáig nem volt olyan magyarok lakta állam, ahol ne rendeztek volna ünnepséget.

A számos nagyszabású programsorozatból ezúttal San Francisco és környékének ünnepségeit ragadtuk ki, ahol együtt voltak az 56-osok, hozzátartozóik és az ott dolgozó magyar fiatalok. Vörös Katalin, a Berkeley Egyetem volt kutatója tinédzserként Mosonmagyaróváron élte át a forradalmat, majd menekültként került Amerikába. Ő volt a San Francisco melletti Walnut Creekben rendezett műsor főszervezője. Elmondta: úgy érzi, hogy nemzedékének kötelessége a forradalom lángját megőrizni, és átadni a fiataloknak.

A csúcstechnológia fellegvára, a Szilícium-völgy közelében levő Woodside Priory adott otthont egy másik estnek. A magyar bencések által alapított bentlakásos középiskola hétköznap amerikai diákokat oktat, hétvégén pedig a magyar közösséget tartja össze. Az itt rendezett 56-os ünnepségnek Halász János parlamenti képviselő volt a szónoka. A mintegy százhúsz főre rúgó közönség dokumentumfilmet láthatott azokról az elfelejtett debreceni szakközépiskolásokról, akiket magával sodort a forradalom szelleme, és akik ezért keményen megfizettek. Az ökumenizmus jegyében a katolikus és református közösség együtt készítette az ünnepi vacsorát, és a közös tevékenység közben a vendégek megoszthatták 56-os élményeiket.

Vasárnap délután a Magyar Szabadságharcos Szövetség (Hungarian Freedom Fighters Federation) San Franciscó-i csoportjának szervezésében gyűltek össze az ünneplők Kalifornia Állam Kormányzati Épületének udvarában, a harminc évvel ezelőtt, a Szabó–Jackovics család fáradhatatlan munkájának köszönhetően emelt, s idén többek között a The Hungary Initiatives Foundation támogatásával újraöntött Gloria Victis szobornál. Ernie Könnyű, Kalifornia állam magyar származású volt képviselője, aki kulcsszerepet játszott abban, hogy a szobor a város központi részén kapjon helyet, a magyar ötvenhatos példa előtt tisztelegve azt mondta, hogy „a nyugati világ számára megmutattuk, mit jelent a szabadságért küzdeni".

„1956 a kommunizmus legegyértelműbb visszautasítása, egy igazi spontán népfelkelés volt. A magyarok által szabad akaratból soha nem választott szovjet rendszer elleni referendum" – emelte ki ünnepi beszédében Szentkirályi Zsolt, az amerikai hadsereg magyar származású nyugalmazott ezredese, aki többször is utalt az amerikai fiatalok történelmi ismereteinek hiányosságaira. Már csak ezért is fontosak az ehhez hasonló megemlékezések– hívta fel a figyelmet.

„Sokan megrendülve vettük tudomásul, hogy a hivatalos Amerika tétlen maradt, amikor a magyarok segítségért kiáltottak" – idézte fel az akkori eseményeket Ilona Magyary, akinek szülei még a századfordulón vándoroltak ki Amerikába. „De tudni kell, hogy mi, egyszerű amerikaiak, azoknak a magyaroknak szurkoltunk, akik szembeszálltak a Szovjetunióval" – tette hozzá elcsukló hangon.

Volt valami megragadó abban, hogy az ezek után következő ünnepi megemlékezést San Franciscóban pont abban az épületben tartották, ahol 1945-ben az ENSZ alapításáról döntöttek. A zsúfolásig megtelt nagyteremben mintegy háromszázan voltak. Az egybegyűlteket és Magyarországot egy katolikus pap, egy református tiszteletes, egy zsidó rabbi és egy unitárius lelkész áldotta meg. Voisin Éva tiszteletbeli konzul, az esemény szervezője, felidézte az 56-os történelmi eseményeket, azok kihatásait. Megosztotta saját élményeit a menekülésről, az új hazába való beilleszkedésről. És nem feledkezett meg azokról a sikeres magyar emigránsokról sem, akik az ó- és új hazát egyaránt büszkévé tették.

Az ünnepségen felolvasták Kalifornia államnak, San Francisco városának a magyar forradalomról írt kiáltványát. A helyi szenátus és képviselőház tagjai külön megemlékező határozatban tisztelegtek a kaliforniai származású magyar hősök és a megemlékezők előtt. Jackie Speier, demokrata párti kongresszusi képviselőnő erre az alkalomra küldött levelében megemlítette, hogy bár a szovjet csapatok eltaposták a forradalmat, de a független Magyarországért való küzdelem folytatódott, és ösztönzőleg hatott minden szabadságszerető népre.

„Ma Magyarország parlamenti demokrácián alapuló köztársaság, amit erős szálak fűznek a Nyugathoz. Kívánom, hogy a sikeres magyar-amerikai kapcsolatok tovább virágozzanak" – fejezte be levelét a képviselőasszony.

A hivatalos programot a San Franciscó-i Fiúkar ifjú énekesei és a Corvinus Kórus zárta, de mi még tovább beszélgettünk. Az is felmerült bennünk, hogy miért kell ilyen messze menni ahhoz, hogy mindannyian egységben és alázattal tudjuk átérezni a nap fontosságát.