A nemzetközi befektetőknek elegük lett a már-már állandósuló politikai bizonytalanságból, és a 2008-as válságot is meghaladó mértékben vonják ki a tőkét a kontinensről – derült ki egy brit nagybank, az HSBC elemzéséből. Az adatok szerint a mostani nemcsak a leghosszabb egybefüggő kiáramlás, de összegében is a legnagyobb. 
Az idei évről nem dédelgetnek majd kedves emlékeket az európai alapkezelők, ugyanis a jelek szerint már aratják a sorozatos politikai felfordulások gazdasági gyümölcsét. A bizonytalanság a befektetők egyik legnagyobb ellensége, ezt pedig mind az elmúlt hónapok történései, mind pedig az előttünk álló időszak kockázatos eseményei jelentősen fokozzák.

Bár már hónapok óta eldőlt, a britek az unió elhagyása mellett tették le a voksukat, még mindig nem lehet sejteni, hogy a Brexit milyen feltételekkel valósul majd meg, sőt, a lehetséges alku szigorúságát érzékeltető hard, illetve soft jelzők pontos jelentésén sem igazán sikerült még megegyezni.

Eközben Franciaországban és Németországban is egy éven belül választásokat tartanak, ami a populista pártok előretörésével és a kialakult politikai rend felbomlásával fenyeget. Az év vége előtt még az olaszok is tartanak egy népszavazást az alkotmány módosításáról, melynek eredménye meg is döntheti Matteo Renzi kormányát.
Az EU legnagyobb gazdaságai tehát finoman szólva sem ébresztenek határtalan bizalmat a befektetőkben, ennek eredményeképp pedig már 31 hete folyamatosan csökken az európai tőkealapok által kezelt vagyon mértéke. Ilyen hosszú ideig tartó visszaesést korábban még soha nem mértek.

Az idén egyébként már mintegy 77 milliárd dollárnyi tőke vándorolt ki a kontinensről, mely jelentősen meghaladja a 2008-as válság során kimenekített összeget, és szintén a valaha mért legrosszabb ilyen adat.   

A jelenlegi helyzetben senki nem tudja megmondani, hogy akár csak a következő néhány éven belül hogyan alakulnak majd a főbb politikai erőviszonyok Európában, kik lesznek hatalmon, mekkora támogatottságot szereznek majd a populisták, vagy hogy hogyan fogja Nagy-Britannia elhagyni a közösséget. Az HSBC elemzői szerint a tőkekivonás az ezekből fakadó bizonytalanság tünete.

Más jelek is utalnak arra, hogy a gazdasági szereplők aggodalommal és óvatossággal viszonyulnak az EU piacaihoz. A legfrissebb európai beszerzésimenedzser-index adatai is azt mutatják, hogy a vállalatok inkább elhalasztják beruházásaikat a bizonytalanság miatt, ez pedig további negatív nyomást gyakorol majd a kontinens gazdaságára.

Azért ez több a soknál! Leforrázta a kutyát, és még ő panaszkodik

Fontos dimenzióugrást követett el a Jobbik két vezetője

Sokkoló videó: így csap le áldozatára az erőszakoló

Erdogan Szaúd-Arábiával való szolidaritásra hívta fel a muszlimokat

A bicskei gyermekotthon volt lakói szerint molesztálta őket az igazgató