Felvételkori árfolyamon kell lejre váltani a román devizahiteleket. A tartozás így felére csökkenhet, ennek azonban csak 50 ezren örülnek.
Eredeti, vagyis felvételkori árfolyamon kötelesek visszaváltani a svájci frank alapú hiteleket Romániában a bankok, miután a képviselőház egyhangúlag elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot. Ez meglehetősen komoly segítség a devizahiteleknek, hiszen a válság kirobbanása óta a román lej csaknem felére gyengült a svájci frankhoz képest: 2008 elején még két lejt kellett csak adni egy frankért, ez a pénzügyi válság kirobbanására, vagyis szeptemberre 2,16-ra emelkedett. Innen meredeken fölfelé vezetett az út, 4,327-ig, mára 4,14-re csökkent. Ez tíz év távlatában 89 százalékos gyengülést jelent, vagyis változatlan kamatok mellett lényegében duplájára emelkedhettek a törlesztőrészletek.

Mivel a jogszabály szerint a frankhitelesek adósságát azon a jegybanki árfolyamon kell a bankoknak lejre váltaniuk, amely a szerződéskötés napján volt érvényes, ezért az átváltás minden ügyfél esetében más árfolyamon történik. A képviselőházban elfogadott a tervezetből törölték azt az előírást, hogy csak a jövedelmük 50 százalékánál nagyobb törlesztő-részleteket fizető frankhitelesek jogosultak az előnyös konverzióra, miként azt a feltételt is, amely a 250 ezer franknál kisebb hitelekre korlátozta a törvény hatályát. Könnyű belátni, hogy ez jelentősen megbonyolítaná a szabályozást, ráadásul meglehetősen aggályos is lenne – hiszen a részlet egyrészt bármikor meghaladhatja a jövedelem 50 százalékát, másrészt irreális lenne, ha a 249 ezer frankos hitelt le lehetne felezni, a 251 ezrest viszont nem.