Nem támogatja az EU nagyszabású szerződésmódosításait a német kancellár
Bevándorlási politikája miatt hazájában megrendült a német kancellárba vetett bizalom, de Angela Merkel továbbra is az európai politikai színtér legfontosabb szereplőjeként igyekszik meghatározni az EU jövőjét.

Határozottan ki kell tartani amellett, hogy az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése után csak akkor férhet hozzá az egységes piachoz, ha lehetővé teszi a munkaerő szabad mozgását – jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben egy üzleti rendezvényen. „Ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy csak akkor lehetséges a teljes hozzáférés a belső piachoz, ha maradéktalanul érvényesül a munkaerő szabad áramlása, akkor Európában mindenki azt fog csinálni, amit csak akar” – fogalmazott a német kormányfő. Angela Merkel szerint a tárgyalás nem lesz könnyű, és meg kell határozni, hogy a két fél milyen mértékben férhet hozzá egymás piacához. A kancellár a német iparvállalatok szövetségének éves konferenciáján az Európai Unió jövőjéről szólva kiemelte, hogy nem „nagyszabású szerződésmódosításra” vagy hatáskörök átrendezésére van szükség a közösségbe vetett bizalom erősítéséhez, hanem elsősorban a döntéshozatal felgyorsítására, és arra, hogy mindenki betartsa a közös megállapodásokat.

A német gazdaság helyzetét elemezve rámutatott, hogy a hazai össztermék (GDP) tavaly harminc százalékkal meghaladta a 2005-ös szintet, annak ellenére, hogy időközben lezajlott egy világméretű pénzügyi válság, a foglalkoztatottak száma pedig elérte a negyvenhárommilliót a nyolcvankétmillió lakosú országban, ami azt mutatja, hogy Németország jó úton indult el. Az eredmények lehetőséget adnak egy kisebb – a 2017-2018-as időszakban hatmilliárd eurót kitevő – adócsökkentésre, és a fellendülés folytatódása esetén a következő – 2017 őszén kezdődő – törvényhozási ciklusban további „mozgástér” nyílhat meg az adók csökkentésére.

A kancellár megerősítette, továbbra is támogatja az unió és az Egyesült Államok közötti, illetve az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP, CETA) ügyét. Mint mondta, mindkét megállapodás új minőséget képviselne a hasonló szerződések sorában, és a kereskedelem szabadságát akadályozó korlátok leépítésénél jóval többet, a szabad világ országainak szorosabb együttműködését jelentené. Hangsúlyozta, hogy a TTIP-ről folytatott tárgyalásokat addig kell folytatni az amerikai kormánnyal, ameddig csak lehetséges.

A saját apja gyilkolta meg a két hónapos kisbabát

10 hónapos babát erőszakolt halálra a rém

Egy amerikai rendőrnő járőrkocsijában hagyta hároméves kislányát. Belehalt!

Sorozatgyilkos végzett a 22 éves meleg magyar áldozatával