1956. október 23-án a kommunista elnyomás ellen lázadó tömegek és a leverésükre érkező szovjet csapatok lángba borították Budapestet. A forradalom és szabadságharc emlékei kitörölhetetlenek a magyarok emlékezetéből, a tragikus eseményeket felelevenítő fotók pedig sokakban még ma is mély sebeket tépnek fel.
1. 1956. októberében, a forradalom első napján döntötték le a Városliget mellett – ma Ötvenhatosok tere - felállított Sztálin szobrot.
2. Fiatal fiú üldögél a ledöntött Sztálin szobor mellett, amelyből csak a csizmája maradt. Magát a szobrot a Blaha Lujza térig vonszolták, ott vágták darabokra.
3. Felfegyverzett felkelők gyülekeztek a forradalom másnapján a Kossuth-tér déli oldalán, az akkor még csak készülő 2-es metró állomásának építkezésénél.
4. Halott orosz katona fekszik a Ferenc körút 39. szám előtt.
5. A kilencedik kerületi Corvin-köz és a Baross utca környékén – ma Harminckettesek tere – napokon át folytak a harcok.
6. December negyedikén, a véráztatta Budapest szívében, a Hősök terén több ezer lány és asszony vonult fel, hogy békés tiltakozással próbáljanak véget vetni a vérontásnak.
7. Az első összecsapások után a Harminckettesek terén virágokkal, koszorúkkal emlékeztek a síró, gyászoló asszonyok halottaikra.
8. 1956. karácsonya gyászos volt és reményvesztett, ahogy ez a karácsonyfa egy pesti, polgári család nappalijában.
+1. 1957 márciusában már az „ellenforradalmat” gyalázó plakátok virítottak a házak falán – amíg le nem tépkedték őket.