Bár az Egyesült Államok el van foglalva saját belpolitikai problémáival – a hajrájához érkezett elnökválasztási kampány napi botrányaival –, így is kellő figyelmet szentelt a magyar népszavazásnak. Hogy miért? Mert többet látott benne, mint a migránsok befogadását szabályozó kérdést. Olyan izmosodó mozgalmat vélt felfedezni, amely a nemzetállamok megerősítését, a multikulturalitás iránti ellenérzést, az establishment – ezúttal a brüsszeli bürokrácia – elleni harcot tükrözte.
„Magyarország be akar inteni az Európai Uniónak”– írta az NBC weboldalán.  Amerre Budapest megy, arra tart Európa is? – kérdezték gondterhelten egyes körök. A hullámok átcsaphatnak az Atlanti-óceán túlsó partjára is.

Az amerikai kommentátorok megkönnyebbüléssel vették tudomásul, hogy a magyar nép felemás döntést hozott. A szavazók 98 százaléka ugyan ellentmond Brüsszelnek a kötelező migránskvótában, de az érdektelenség vagy tiltakozás miatt a részvételi arány nem érte el az 50 százalékot, így a népszavazás érvénytelen lett.

Az első amerikai reagálások nagy többsége a győzelem–vereség kettősségét tükrözi. A radikális jobboldali Breitbart News, a Trump- kampány főtanácsadójának weboldala viszont Orbán Viktor elsöprő támogatásáról tudósít.  

„A magyarok részleges győzelmet adtak az autokrata miniszterelnök, Orbán Viktor kezébe. Rejtély, hogy Orbán mit fog ezzel kezdeni. […] Orbán az Európát egyre inkább elárasztó nacionalista, jobboldali pártok egyik vezetője, aki a migránsokkal szembeni félelmet szítja, és ellenáll az Európai Unió hatalmi központosításának” – írja a New York Times.

„A magyar kormány elsöprő győzelmet hirdetett, elemzők szerint viszont kínos, de nem teljesen katasztrofális az eredmény” – így az AP.

„A népszavazás nemzetközi PR volt. Nemzetközi marketing. Orbán egy radikálisan más migránspolitika ideológusának adta el magát. Ha Angela Merkelt a befogadással jellemezhetjük, akkor Orbánt a »Senki se jöjjön! « politikájával” – fogalmaz a CNN.

„A vasárnapi népszavazáson kellemetlen vereséget szenvedett Orbán Viktor. Az eredmény csalódást jelenthet neki, hiszen egy éve győzködi a lakosságot arról, hogy a bevándorlás méreg, ami a nemzet túlélését veszélyezteti. Megerősíti abban a szerepében, hogy a magyar miniszterelnök a leghevesebb bírálója a migránsoknak”– írja a Financial Times

„Budapest utcáit járva világossá vált számunkra, hogy a lakosság nagy többsége támogatja Orbán Viktor bevándorlásellenes politikáját. A népszavazással a magyar nép katalizátora lehet az Európai Unióban történő nagy változásnak a migránskérdésben” – fogalmaz Breitbart News.

Külföldi hackerek támadták meg a Fidesz honlapját a szavazás napján