Lassan itt a tél, a reggeli fagyok már meg is érkeztek - itt az ideje tehát annak is, hogy felkészítsük a lakásunkat a téli hidegre! Néhány megoldással meleggé varázsolhatjuk az otthonunkat, anélkül, hogy a fűtés jelentős hányadát az utcára nyomnánk.
Szigetelés

- Még mielőtt az igazán nagy hidegek megérkeznének, érdemes néhány órát szánni a lakásunk teljes átvizsgálására. Az állapotfelmérést kezdjük a nyílászárókkal – ahol szükséges,tapasszuk le a lyukakat szilikon szigetelőcsíkokkal, így megakadályozhatjuk, hogy a hideg levegő bejöjjön a lakásunkba. Ha a rések nem látszódnak, a függönyök árulkodhatnak: ha zárt ablaknál is mozognak, akkor ott szükség lesz némi tömítésre!
- Ugyanígy vizsgáljuk át a bejárati és az erkélyajtókat is! Ha a falban találunk hibákat, gittel vagy purhabbal orvosolhatjuk a problémát!
- Ha régi típusú, többtáblás ablakunk van, és nem műanyag nyílászárónk, érdemes a két ablak közé, az alsó részre vastag szivacsot vagy textíliát tenni, ez ugyanis szintén megfogja a meleget. De a szivacscsíkot tehetjük a szoba felé eső oldalra is, és egy kis kreativitással remek dekorációt készíthetünk belőle!

A fűtőtest

- Ne akkor derüljön ki, hogy az elmúlt tél óta meghibásodott a fűtőrendszer, mikor már mínuszokat mutat a hőmérő – teszteljük még a tél beállta előtt, hogy kifogástalanul működnek-e a radiátoraink! Nem csak a beindíthatatlan fűtés jelent problémát, hanem a túlságosan meleget ontó radiátor is! Télen az az ideális belső hőmérséklet, ha a lakásban egy hosszú ujjú pólóban vagy egy vékonyabb pulóverben érezzük jól magunkat.
- A központi fűtések esetében a szolgáltató gyakran tart egy ellenőrző napot még az ősz elején-közepén: ilyenkor mindenkit felszólítanak a radiátorok teljes hőerőre állítására, és ezen a napon minden fűtőtestben végigkeringtetik a vizet.Figyeljünk arra, hogy az utasításokat pontosan tartsuk be, és ha valamilyen meghibásodást tapasztalunk, azonnal hívjunk szerelőt!

Így is spórolhatsz a fűtésen!

- Ha pára- vagy nedvességfoltokat találunk a falakon, ablakokon, hívjunk szakembert, hogy kiderüljön, mi lehet a baj.
- Az ablakmosást és a többi olyan feladatot, amely hosszasan nyitva tartott ajtókat vagy ablakokat igényel, még a fűtési szezon kezdete előtt tudjuk le – különben csak az utcát fűtjük.
- Ha csak nem muszáj, a kora reggeli órákon kívül ne szellőztessünk! Ha pedig már lement a nap, engedjük le a redőnyöket, húzzuk be a függönyöket – ezzel is meg tudjuk őrizni a nappali meleget a szobákban.
- Ha tudjuk szabályozni a fűtést, mindig figyeljünk az időjárásra. Télen is vannak enyhébb napok, amikor nem szükséges maximumra állítani a radiátorokat – a számlák befizetésekor érezni fogjuk a különbséget!