Miközben Párizs egyfolytában kritizálja és kioktatja Magyarországot migránspolitikája, falépítése és kvótanépszavazása miatt, most kiderült, az egyik legnagyobb francia multi, a Lafarge hosszú időn át zavartalanul üzletelt az Iszlám Állammal (IS).
A Le Monde francia napilap robbantotta ki a botrányt, hogy a Lafarge szíriai gyárának alkalmazottai összejátszottak az IS-szel, ráadásul a párizsi főnökök tudtával és beleegyezésével. A véres pénzek miatti felháborodás miatt a jogutód, a Királyegyháznál Magyarországi legányvállalattal is rendelkező LafargeHolcim – tavaly egyesült a két cementóriás – közleményt adott ki: számukra a dolgozók biztonsága volt az elsőrendű, ezért fizettek az IS-nek. Csakhogy a Wikileaks által kiszivárogtatott iratok szerint a védelmi pénz leszurkolása után már az üzem működéséhez elengedhetetlen olajat is az IS-től vásárolta a Lafarge. Sőt, a gyárban készült cementet is adtak el a dzsihádista terrorszervezetnek.

A Lafarge és az IS olajozott kapcsolatáról kiszivárgott hírek kiverték a biztosítékot a terroristák számára elsőrendű célpontot jelentő párizsi lakosság körében.

Az ügy kapcsán megkerestük a Külügyminisztériumot azzal a kérdéssel, előfordulhat-e véleményük szerint, hogy akár magyar céggel kapcsolatban is hasonló derüljön ki. Van-e esély rá, hogy valaki akár tudtán kívül az IS üzleti partnere legyen?

– Magyar üzletembert ma nem fenyeget az a veszély, hogy a helyszínen kísértésbe essen és üzleteljen a terroristákkal – állt a Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszában. A tárca ugyanis nem tud arról, hogy magyar vállalkozás működne az Iszlám Állam által megszállt területen.

– Bár teljes embargó van érvényben az Iszlám Állam ellen, az a sajnálatos igazság, hogy azt gyakorlatilag senki nem tartja be – tette hozzá a témával kapcsolatban Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint szinte mindenki minden különösebb gátlás nélkül üzletel a terroristákkal. Éppen ezért ma az IS a világ messze leggazdagabb terrorszervezete, legalább 2-2,5 milliárd dollár az éves bevétele. Azokkal a vállalkozásokkal szemben viszont nincs semmilyen retorzió, amelyek extraprofit reményében megkerülik az embargót. – Általános tapasztalat, minél nagyobb egy cég, annál könnyebben játssza ki a jogszabályokat, ezért nem is különösebben meglepő, hogy most éppen a Lafarge, a francia cementmulti keveredett botrányba!

Nem akar több menedékkérőt fogadni egy dél-francia polgármester

A halálkamion embercsempészei a terroristák közkedvelt iszlám pénzküldő rendszerét használták

Bajnai hazudott Gaudiról, ezért jogerősen elégtételre és negyedmilliós sérelemdíjra kötelezték

Amikor jobboldali lap szűnt meg, nem volt szolidaritás

Akkora a rasszizmus hazánkban, hogy szegény cigánygyerekek már saját magukat szegregálják