Az USA Igazságügyi minisztériuma kémkedéssel vádolta meg az NSA egyik volt, szerződéses alkalmazottját. A férfi hazavitte a munkát: annyi titkos anyag volt az otthonában, amennyivel 10 000 DVD-t meg lehetne tölteni.
Az 51 éves Harold Thomas Martint az amerikai sajtó máris az "második Snowdennek nevezi". Valóban van hasonlóság a két ügy között: Martin, csakúgy mint Snowden a Booz Allen Hamilton nevű cégnek dolgozott, amely az amerikai kormánnyal áll szerződéses viszonyban és többek között bedolgozik a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) is. Snowden is a Booz Allen Hamilton munkatársaként, szerződéses viszonyban dolgozott az NSA-nek.

Martint augusztus végén tartóztatták le az amerikai hatóságok, azonban az ügyet annyira titkosan kezelték, hogy csak október elején szerzett tudomást róla a közvélemény. A férfi hazavitte a munkát: mintegy 50 000 gigabájtnyi titkos és szigorúan titkos minősítésű anyagot találtak nála a házkutatás során. Ezzel meg lehet tölteni 10 000 DVD lemezt.

A férfinél talált titkos dokumentumok mennyisége jóval meghaladja az Edward Snowden által nyilvánosságra hozott dokumentumok mennyiségét. Martinnak egyébként nem volt felhatalmazása arra, hogy hazavigye azokat az iratokat, sem írott, sem elektronikus formában, amelyeket a munkájához használt.

Eredetileg kormányzati tulajdon ellopásával, engedély nélküli eltulajdonításával és minősített anyagok tulajdonlásával vádolták meg. Most azonban felmerült a kémkedés vádja is a férfi ellen.

Martin 1996 óta dolgozik a kormánynak külsős szerződésesként, a Tailored Access Operations unitnál, azaz a Testreszabott Hozzáférési Műveleti egységnél, amely a külföldi kormányok által üzemeltetett oldalak meghekkelését végzi.

Az ügyészek rengeteg titkos dokumentumot találtak, melyek mindegyike 1996 és 2016 közötti időszakból való. Több olyan e-mail is van, amelyek "Top Secret", azaz szigorúan titkos minősítésűek. Ezek az eredeti dokumentumok másolatai. Az NSA-hez köthető akták hátsó felén olyan, kézzel írt utasítások találhatóak, amelyek az NSA titkos számítógépes infrastruktúrájának és a dokumentum tartalmának megértéséhez nyújthatnak segítséget egy harmadik személy számára.

Martin maximálisan törekedett arra, hogy az online kommunikációját titkosítsa és anonim maradjon. A letartóztatás időpontjában egy doktori programban vett részt, amely során információbiztonsági menedzsmentet tanult és azzal kísérletezett, hogy azonosíthatatlanul tudjon csatlakozni a világhálóhoz.

A kémkedés vádjához azonban mindez nem lett volna teljes mértékben elegendő. Az ügyészek megfejtették Martin online kommunikációját és kiderült, hogy több nyelven is folytatott beszélgetéseket, például oroszul. Ebből arra következtettek, hogy együttműködhetett más, külföldi kormányokkal is.

Martin törvénysértésének természetét és méreteit elnézve, valamint a tudása alapján elképesztően értékes lehet bármely külföldi kormánynak, amelyik menedéket akar adni neki az Egyesült Államok területén kívül" – mondták az ügyészek, utalva arra, hogy Martin biztosan nem kerül szabadlábra egyhamar.

Azt eddig nem hozták nyilvánosságra a hatóságok, hogy hogyan bukott le Martin. A férfi elismerte, hogy hazavitt számos titkos dokumentumot, de az iratok továbbadására vonatkozó vádakra még nem reagált. A férfi ügyvédje szerint Martin csupán hazavitte a munkáját, hogy otthon tovább tudja fejleszteni magát és nincs semmilyen konkrét bizonyíték arra, hogy továbbadta volna a titkos dokumentumokat és ezzel elárulta volna a hazáját.

A Booz Allen Hamilton azonnal kirúgta Martint, amint letartóztatták a hatóságok és a cég teljes együttműködést ígéret a vizsgálat ideje alatt. Amennyiben elítélik, Martinra egy év börtönbüntetés vár a titkos dokumentumok birtoklása miatt, valamint maximum 10 évet kaphat kormányzati tulajdon ellopásáért. Amennyiben a férfit kémkedésért is elítélik, akkor tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

Martin egyelőre őrizet alatt várja tárgyalását.