Megdöbbentő videók keringenek az interneten arról, hogyan fogadta az iraki hadsereg az ostromlott Moszulban ragadt civilek szökését - ellenséget láttak minden szabadulóban, és brutális módon vallatták őket.
Moszul ostroma a héten kezdődött - a második legnagyobb iraki város 2014 nyara óta az Iszlám Állam egyik legfontosabb bázisa. A városban közel egymillió civil él - őket a terroristák élő pajzsként használják. De a jelek szerint a városon kívül sem jobb a helyzet - írja a Daily Mail.

A videón szereplő civilek közt többen gyerekek, nyolc évesnél nem lehetnek idősebbek, mégis brutális kínokat kell kiállniuk: a katonák kalapáccsal ütik őket, hogy elárulják, segítették-e az Iszlám Államot.

Az Amnesty International már korábban is attól tartott, hogy az ostromlott városban ragadt civilekre kínzás és kivégzés is várhat.


Az egyik videón egy fiatal kegyelemért könyörög, de ehelyett kalapáccsal ütik a térdét, majd a katonák ráordítanak, hogy álljon fel. Végül egy betonlappal ütik fejbe. Egy másik felvételen egy fiút kínoznak: a gyereket egy teherautó hátuljára bilincselték, és többször is fejbe verik egy automata pisztollyal, miközben a vérben úszó fiú fájdalmában sikítozik. Az ütések között csak azért tartanak szünetet a katonák, hogy kérdéseket tegyenek fel: „Hányan jöttek veled? 14-en? Honnan jöttél?”

Nem ez az első eset, hogy az iraki és kurd erőket kritika éri – az Amnesty International korábban azzal vádolta a katonákat, hogy megszentségtelenítettek több sírt is az iraki szunnita arab temetőkben. A vádak közt többször felmerült az is, hogy a hadsereg több ezer fiút és férfit kínzott meg – sokuk azóta sem került elő.

„Ahogy folyik Moszul ostroma, úgy válik egyre fontosabbá, hogy az iraki hatóságok tegyenek valamit annak érdekében, hogy ezek a visszaélések többé ne történhessenek meg! A szövetségesek pedig többé nem hunyhatnak szemet az ilyen jellegű erőszak felett!”