A nőket becsmérlő kijelentések nyilvánosságra kerülése után Donald Trump számára a versenyben maradás volt a tegnap esti tévévita tétje. Elemzők szerint a republikánus elnökjelölt hozta a kötelezőt és talpon maradt az elnökjelölti vitákhoz nem méltó 90 perces vagdalkozás során. Az atv.hu válogatásában most megnézhet a vita 11 legdurvább jelenetét.

1., „Ha megválasztanak, börtönbe kerülsz!”

Talán az est legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor Trump azt ígérte, ha ő lesz az elnök, vizsgálatot indíttat Hillary Clinton kitörölt e-mailjeinek az ügyében, valamint közölte: ha ő irányítaná az országot, Clinton már börtönben lenne.

A demokrata-párti oldalak a vitát követően máris a világ legkeményebb autoriter vezetői közé sorolták a republikánus elnökjelöltet. Az újságírók szerint a politikai ellenfél bebörtönzése Trumpot egy szintre emeli Putyinnal, Erdogannal, Chavezzel, Mugabéval, de még Kim Dzsong Unnal is.


2., És a kézfogás?

Az egymás szapulásáról szóló 90 percnek már az első másodpercek megadták az alaphangot, hiszen az elnökjelöltek vitájához nem méltó módon a vitázó felek nem fogtak kezet egymással, csak egy fejbiccentéssel üdvözölték egymást.

A 90 perc elteltével viszont úgy tűnik kibeszélték magukból a feszültséget és sikerült búcsúzóul lekezelniük egymással.


3., Settenkedő Mr. Trump

Szintén csak az sasszeműeknek tűnt fel, hogy Donald Trump rendkívül furcsa mozdulatokat tett, amikor Clinton jutott szóhoz. A CNN közzé is tett egy videómontázst, amelyen jól látható, hogy a milliárdos üzletember mindig odaoson Clinton háta mögé, miközben ő a hallgatósághoz beszél.


4., Bocsánatkérés ide, bocsánatkérés oda

Trump a vita elején bocsánatot kért a nőkről tizenöt éve mondott - pénteken nyilvánosságra került - szavaiért. Clinton azonban nem hagyta annyiban, azt vágta oda, hogy ezek a mondatok nagyon is pontosan kifejezik, kicsoda is valójában Donald Trump. Kisebb vita bontakozott ki, hogy kinek és miért is kellene bocsánatot kérnie. Trump szerint Clintonnak volna oka rá, mégpedig a több mint 30 ezer eltűnt elektronikus leveléért, amelyet külügyminisztersége idején a magánszerveréről küldött, illetve oda kapott.

A bocsánatkérés ellenére Trump a vita során még két alkalommal arra kényszerült, hogy leszögezze: nem büszke a nőket becsmérlő kijelentéseire, azokat mindössze „öltözői magánbeszélgetésnek” minősítette.


5., Donald Trump a világ ellen

A republikánus elnökjelölt úgy tűnik nehezen viselte, hogy az első vitát követően ismételten „ellenséges” közegben kellett vitáznia. Trump többször részrehajlással vádolta meg a műsorvezetőket, akik feltűnően csak őt szakították félbe, Clintont pedig hagyták beszélni.

A Breitbart összegzése szerint a vita moderátorai összesen 26-szor szakították félbe Trumpot, többször a közönséget is csitítani kellett, hogy ne tapsoljanak, és ne kiabáljanak közbe.


6., Clinton, a legyek ura

A republikánus szavazók kifejezetten jót mulattak azon, hogy Clinton arcára egy monológ közepén rászállt egy légy.


7., „B**d meg!” Megszólalt a szóvivő

Donald Trump nem mulasztotta el az alkalmat, hogy élesen kritizálja ellenfelét a Bengáziban történt tragikus események miatt. A republikánus elnökjelölt azt is megjegyezte, hogy a kampányban már többször is emlegetett Khan kapitány még ma is élne, ha ő lett volna az elnök.

Clinton külügyi szóvivőjének, Jesse Lehrichnek azonban itt már betelt a pohár, ezért a Twitteren káromkodott egyet: „Hé Trump, b**d meg!”

A szóvivő később bocsánatot kért a kijelentéseiért.


8., Bill áldozatai az első sorokban

A vita előtt másfél órával a republikánus jelölt, Donald Trump meglepetésszerű sajtóértekezletet tartott, amelyen négy nő társaságában jelent meg. Hárman közülük azt állították, hogy Bill Clinton volt elnök szexuálisan zaklatta őket, a negyedik pedig elmondta, hogy 12 éves korában megerőszakolták, és az erőszaktevő ügyvédje Hillary Clinton volt, aki a tárgyaláson a szemébe nevetett.

"Lehet, hogy Donald Trump csúf dolgokat mondott nőkről, de Bill Clinton megerőszakolt, Hillary Clinton pedig megfenyegetett engem" - jelentette ki egyikük, Juanita Broaddrick. A négy nő közül három ott volt az elnökjelölti vitán is.


9., Trump nem ért egyet az alelnökjelöltjével

Amikor a szíriai helyzetről, annak esetleges megoldásáról esett szó, Trump azt mondta: nem kedveli Aszad szíriai elnököt, de Moszkvával és Teheránnal együtt mégiscsak eredményesen harcol az Iszlám Állam terrorszervezete ellen. Ez pedig azért lehetséges, mert Amerika gyönge - tette hozzá.

A moderátorok kérdésére megerősítette, ez egy olyan kérdés, amelyben nem egyeztetett az alelnökjelöltjével és nem is ért vele egyet abban, hogy az Aszad rezsim ellen kellene fellépni az országban.


10., Mérhetetlen gyűlölet a szívben

Trump szerint vetélytársa "szíve tele van gyűlölettel", mert a republikánus szavazókat "szánalmasaknak" nevezte, mire Clinton leszögezte: neki Trumppal van vitája, nem a támogatóival.


11., Na és egymásban mit tiszteltek?

A vita során a nézőknek is volt lehetőségük arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a jelölteknek. Karl Becker azt kérdezte Trumptól és Clintontól, hogy mi az a pozitív dolog, amit tisztelnek egymásban. A kérdést nagy nevetés fogadta a helységben.

Clinton a kérdésre úgy felelt, hogy ő leginkább a talpraesett gyermekeit tiszteli Trumpban, habár az általa képviselt ügyek többségével nem ért egyet. Trump válaszul úgy reagált, ő azt tiszteli riválisában, hogy nagy harcos, keményen küzd és sosem adja fel.


 A vita során még rengeteg feszült pillanat volt. Clinton arról beszélt, hogy Trumpnak éppen széthullik a kampánya és a republikánus vezetők is elpártolnak tőle. A milliárdos üzletember pedig hazugnak bélyegezte ellenfelét, akinek szégyellnie kellene magát a tetteiért. Trump kitért Bernie Sandersre is, aki a republikánus jelölt szerint "az ördöggel patkált le", amikor beállt Hillary Clinton mögé. 


Autópályára békésen barikádot építő négert gázolt el egy autós Calais-nál - rátámadt a dzsungel

Oroszország Berlint is elérhetné a rakétacsapásaival

Az apáca leleplezi a kontinensfoglalókat - Farkasokat engedtünk be bárányok helyett

Hamvába holt ötlet: Közmunkára küldenék a menedékkérőkkel az osztrákok!

Ukrán megbízhatóság: Kiselejtezett gépekből összetákolt MIG-21-eseket adtak el Horvátországnak