“Csak úgy gyertek Nagy-Britanniába ha tudjátok hol fogtok dolgozni és az állás betöltésére alkalmas szakképesítéssel is rendelkeztek” -üzeni Theresa May az Uniós, köztük a magyar munkavállalóknak.
A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője hétfő esti tájékoztatóján kijelentette, hogy a brit kormány az EU-tagállamokból érkezők számát kívánja szabályozni, és a Brexit – vagyis Nagy-Britannia kilépése az EU-ból – erre alkalmat teremt. A Downing Street szóvivője szerint még nincs döntés a külföldi EU-állampolgárok bevándorlásának pontos szabályozási módjáról, de a kormányfő véleménye az, hogy a pontozásos rendszer nem lenne működőképes és nem is szerepel a lehetőségek között.

A bevándorlás pontozásos szabályozásának bevezetése volt a brit EU-tagságról rendezett népszavazás Brexit-párti kampányának egyik fő eleme.

Az ausztráliai elbírálási rendszerhez hasonló tervet Boris Johnson volt londoni polgármester, Theresa May kormányának jelenlegi külügyminisztere, a Brexit-párti kampánytábor volt frontembere terjesztette elő június elején. Az elképzelés alapján Nagy-Britannia 2020-ra, a következő brit parlamenti választások idejére honosította volna meg az új bevándorlási mechanizmust, amely különböző kritériumok alapján, pontozásos rendszerrel bírálta volna el a letelepülési és munkavállalási kérelmeket a külföldi EU-tagállamokból érkezők esetében is.

A tervezett kritériumok között van az angol nyelv magas szintű ismeretének megkövetelése, és annak előírása, hogy minden külföldi jelentkezőnek az adott munkakör betöltéséhez szükséges szakképesítése legyen.

Azt Theresa May többször hangoztatta, hogy a brit kormány mindenképpen garantálni szeretné a már Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok jelenlegi jogi státusának változatlanságát. Ugyanezt David Davis, a Brexit-tárgyalásokért felelős minisztérium vezetője is megerősítette. Davis, aki a nyári szünetéről hétfőn visszatért parlamentet tájékoztatta a kormány terveiről, kijelentette: London olyan szabályozási rendszert dolgoz ki, amely lehetővé teszi a bevándorlás számszerű ellenőrzését.

Forrás: express.co.uk