A rendőrök voltak a Teréz körúti robbantó célpontjai az országos főkapitány szerint. A támadó egy házi készítésű, repeszképző anyagokkal kombinált bombát robbantott fel. A 20-25 év közötti férfi kézre kerítése érdekében tízmillió forint nyomravezetői díjat tűztek ki. Papp Károly nem zárta ki a terrortámadás lehetőségét sem; a történteket a nyomozó ügyészség vizsgálja.
„Azonnal küldjétek a mentőt, nyaksérült az egyik kolléga, nyaksérült!” – így kért segítséget az egyik, Teréz körúton megsebesült rendőr egy tegnap nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint. A segélyhívás hanganyagát az országos rendőrfőkapitány mutatta be. Papp Károly azt is elmondta, hogy a házilag készített repeszbombát egy 170 centiméter magas, 20-25 év közötti, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmert, fehér sportcipőt viselő férfi hozta működésbe, akinek kézre kerítéséért tízmillió forint nyomravezetői díjat tűztek ki. Az embereimet ki akarták végezni, hajtóvadászat indult a felderítés érdekében – mondta a főkapitány.

Információink szerint a férfi előre az épület elé tette a bombát tartalmazó csomagot, és lesben figyelte a két rendőrt. Akkor robbantotta fel a szerkezetet egy távirányító segítségével, amikor a járőrök mellé értek. Úgy tudjuk, hogy ezt több szemtanú is elmondta, és jól látszik a kamerák felvételein is. Az országos főkapitány szerint hajtóvadászatot indítanak a tettes ellen. Tegnap este fél hétig már 145 kamera felvételét kezdte elemezni a rendőrség, és együttműködnek a Terrorelhárítási Központtal, valamint a polgári titkosszolgálatokkal.

Papp Károly azt is bejelentette, hogy a határátkelőkön, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, a pályaudvarokon és a nemzetközi vonatokon fokozottabban ellenőriznek, a robbanószerekre koncentrálnak leginkább. Mivel rendőrök ellen történt a merénylet, a hatásköri illetékesség alapján a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) veszi át a nyomozást. A sajtótájékoztatón részt vett a KNYF vezetője is. Keresztes Imre elmondta: mindenféle törés nélkül tudják folytatni az eljárást, azaz nem szenved késedelmet a nyomozás.

Arra az újságírói kérdésre, hogy történhetett-e terrortámadás, Papp Károly azt mondta: hajnalban hét verziót állított fel a rendőrség arra, mi állhat a robbantás hátterében, de erről sem árult el részleteket. Azt sem, hogy a terrorizmus mint lehetséges ok köztük van-e. A főkapitány megerősítette, hogy minden kétséget kizáróan a rendőrök voltak a célpontok, erre bizonyítékaik vannak, de erről nem árult el részleteket. Annyit mondott: nem csapdába csalták a rendőröket, nem volt előzetes riasztás. Azt az információt, hogy az életveszélyes állapotban kórházba szállított, jelenleg is altatásban lévő rendőrnő egyike a határvadász-toborzást népszerűsítő plakáton szereplőknek, a főkapitány cáfolta, egyúttal annyit közölt: a rendőrnő részt vett a BRFK toborzótevékenységében.
Szombaton este fél 11 körül rázta meg robbanás a budapesti Nagykörutat. A környéket szinte azonnal ellepték a rendőrök, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat és a Terrorelhárítási Központ munkatársai. A szemtanúk egyértelműen bombarobbanásról beszéltek, és arról, hogy két rendőrjárőr sérült meg, mindketten súlyosan.

Az Origónak nyilatkozó egyik szemtanú, egy közeli hotel portása éppen dolgozott, amikor a bomba felrobbant. Elmondása szerint a rendőrség öt embert vitt el a helyszínről, ahol állítása alapján két robbanás történhetett.

Az üzlethelyiség, ahol a bomba működésbe lépett, legalább húsz éve üresen áll, hajléktalanok húzták meg benne magukat addig, amíg – valószínűleg a tulajdonosai – be nem deszkáztatták az ajtót és az ablakokat. A robbanás során az ajtó beszakadt, és darabjai szétszóródtak a környéken.

A rendőrök a robbanás után azonnal lezárták a környéket, és elkezdték a helyszínelést. A közelben lévő lakóházakat, szórakozóhelyeket, szállodákat kiürítették, és az ott lakók csak vasárnap este térhettek haza.