Majdnem verekedés tört ki, amikor egy angliai rendőr a tengerparton le akarta vetetni egy muszlim nővel a burkinit. Egy kísérlet tanulságai.
Miután Franciaországban – a vallásszabadság legnagyobb dicsőségére – több település is betiltotta a muszlim strandruhaként divatba jött burkinit, három angol színész úgy döntött,kipróbálja, milyen fogadtatása lenne hazájukban a korlátozásnak. Egyikük rendőrnek, másikuk fürdőző muszlim nőnek öltözött, harmadikuk pedig titokban felvételt készített arról, hogyan próbálja meg a magát hatósági embernek kiadó társa levetetni az egész testet fedő öltözéket.

Az essexi Southend-on-Sea településen megszervezett „társadalmi kísérlet” azzal kezdődik, hogy a bemaszkírozott nő békésen ül a törölközőjén a tengerparton, mire odamegy hozzá a rendőr, és felszólítja, vegye le a burkinit. A nő élénken tiltakozni kezd, mire az egyenruhás a fejére teszi a kezét, hogy így bírja jobb belátásra. A strandoló kikéri magának a fizikai kontaktust, közölve, hogy a férfinak nincs joga megérinteni őt; a rendőr hajthatatlan, és közli, le kell vetkőznie, mert ebben a ruhában úgy néz ki, mint egy terrorista.

A szóváltásra a strandolók közül egyre többen felfigyelnek, majd többen a nő védelmére kelnek. Kisvártatva egész csoportosulás veszi körbe a vitatkozókat és kiabál a rendőrrel, mondván, nincs joga beleszólni mások öltözködésébe, különben is, a burkini viselése vallási meggyőződésből fakad.

Aztán a rendőrt játszó színész felfedi magát, és közli, mindenki nyugodjon le, az egész csak egy társadalmi kísérlet, afféle multikulturális Kész Átverés Show volt. Amikor pedig társa megkérdezi tőle, miért rekesztette be ilyen hamar az előadást, azt feleli: azért, mert a feszültség kezdett a tetőfokára hágni, és aggódott, hogy elszabadulnak az indulatok.


És hogy mi volt az akció tanulsága? Az, hogy, miként a színészek a videó visszanézésekor szembesültek vele, a fehér strandolók közül senki sem avatkozott be a vitába, a nő mellett kiálló fürdőzők egytől-egyig feketék és ázsiaiak voltak.

Ehhez csak annyit lehet hozzátenni: a terrorizmus elleni harc jegyében éppen divatdiktátorsággal kacérkodó Európa kétszer is meggondolhatná, érdemes-e békés fürdőzők öltözködési szokásaiba beleavatkozni – és ezzel feszültséget szítani a hagyományaikra amúgy is kényes bevándorlók körében.

Ha meg a korszellem valami miatt mégis megkövetelné a burkini tiltását, annak is megvolna a civilizált, hovatovább európai módja: ugyanazzal az erővel, amivel a meztelenkedőknek strandolóhelyet különítenek el, az inverz nudistáknak is ki lehet alakítani egy-egy partszakaszt. Aztán kalap, kabát.