Egységesen lépnének fel az európai romák a migráció ellen, emiatt is alakítanak egyesületet magyar kezdeményezésre. Lakatos Attila cigány vajda azt nyilatkozta lapunknak: a romáknak meg kell védeniük gyerekeiket, családjukat, munkájukat és az országot, amiben élnek, ezért nemet kell mondani a bevándorlásra.
Európai Romák Egyesülete néven civil szervezet bont zászlót szombaton Miskolcon; az alakuló ülésen hazai, elsősorban Borsod megyei cigány szervezetek mellett határon túliak – erdélyiek, felvidékiek és kárpátaljaiak – is részt vesznek. A kezdeményezés egyik vezéralakja Lakatos Attila Borsod megyei cigány vajda, aki várhatóan az egyesület elnöke is lesz. – Látva a folyamatokat, másfél-két hónapja merült fel bennünk, hogy össze kellene fogni az európai romákat, hogy a migránskérdésben is együtt tudjuk képviselni az érdekeinket – hangsúlyozta a Magyar Időknek Lakatos Attila.

– Először a megyei roma önkormányzatokkal vettem fel a kapcsolatot, csaknem 150 szervezettel már találkoztam, a kört azonban folyamatosan tágítjuk. Az alakuló ülésen már több környékbeli ország romái képviseltetik magukat, de hamarosan a cseh, majd a Nyugat-Európában élő cigánysággal is felveszem a kapcsolatot. Őket is szeretnénk bevonni a munkába – tette hozzá. Az egyesület nyitott lesz arra is, hogy Európán kívüli cigányokat is integráljon a szervezetbe, hiszen például Kanadában vagy az USA-ban is sok roma él.

– Fontos, hogy a migránskérdésben hallassuk a hangunkat, és egységesen lépjünk fel a bevándorlás ellen. Nem akarunk olyan országban élni, ahová sok bevándorló érkezik. Most még szabadon elengedjük a gyermekeinket iskolába, mert nem bántja őket senki. Ha bejönnek a bevándorlók, akkor félteni fogjuk a lányainkat, a feleségeinket és a családunkat, mert senki nem lesz biztonságban. A migránsok miatt veszélybe kerülnének a munkahelyeink is, mert ők ugyanolyan tanulatlanok, mint mi vagyunk, és ugyanazt a munkát tudnák elvégezni, mint mi, így csak a rovásunkra tudnának érvényesülni.

Osztozkodni kellene az egészségügyön és az oktatáson is. Meg kell védenünk az országot, a közfoglalkoztatást, ami jól működik, és amiért hálásak vagyunk – szögezte le a Borsod megyei cigány vajda. Lakatos Attila kijelentette azt is: október 2-án mindenkinek el kell menni voksolni, és nemmel kell szavazni. – Mi magyarok és romák több száz éve együtt élünk az országban, ismerjük egymás nyelvét, kultúráját. E kérdésben egységesen nemet kell mondanunk – hangoztatta a borsodi cigány vajda.

Veszélyben az integráció? A betelepítési kvóta elleni népszavazáson való részvételre buzdítja a cigányságot az Országgyűlés roma nemzetiségi szószólója. Farkas Félix lapunknak úgy fogalmazott: egy migránshullám minden lehetőséget elvenne a magyarországi romáktól, akik felzárkóztatásáért a mostani kormány komoly erőfeszítéseket tesz. Szerinte a népszavazás fontos, és a hazai cigányság nem engedheti meg magának, hogy ne menjen el szavazni, és ne nemmel voksoljon. Hozzátette: az idetelepített bevándorlóknak lakást, munkát, szociális ellátást kell az államnak biztosítani, ami komoly terhet róhat a költségvetésre.