A népszavazás ügye lesz a fő téma a Somogy megyei Kötcsén szombaton rendezett Polgári Pikniken - közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a találkozót megelőzően újságírókkal. Az rendezvényen több miniszter is előadást tart. A rendezvényt megelőzően a magyar miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva kijelentette: az október 2-i, a kényszerbetelepítésről szóló népszavazás után komoly küzdelmet kell folytatni Brüsszelben az európai bevándorlási szabályok megváltoztatásáért.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak a kötcsei Dobozy kúriánál - MTI Fotó: Varga György

A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényének helyet adó Dobozy kúria előtt Balog Zoltán, az alapítvány elnöke azt mondta: egyre többen értik, mit akar a kormány a referendummal, a szavazás tétje és a részvétel fontossága ugyanakkor nem teljesen világos mindenkinek.

Orbán: A népszavazás után komoly küzdelem lesz Brüsszelben
Orbán Viktor miniszterelnök szerint az október 2-i, a kényszerbetelepítésről szóló népszavazás után komoly küzdelmet kell folytatni Brüsszelben az európai bevándorlási szabályok megváltoztatásáért. A kormányfő erről a Polgári Piknik kezdete előtt beszélt újságíróknak.
Orbán Viktor azt mondta, hogy az Európai Bizottság két döntését kell megváltoztatni: a menekülteket szétosztó mechanizmusról szólót, amely szerint a migránsok számának nincs felső határa, valamint a családegyesítés megkönnyítéséről hozott döntést, amely alapján megsokszorozódhat a bevándorlók száma.
A változást támogatók most kisebbségben vannak, "október 2-a után élet-halál harcot kell folytatnunk azért, hogy meg tudjuk változtatni ezeket a döntéseket. Azt sem tudom mondani, hogy ez biztosan sikerülni fog" - jegyezte meg a miniszterelnök.
Orbán Viktor leszögezte: a népszavazás nem pártügy, hanem Magyarország jövőjéről szól. Hozzátette, aki nem megy el szavazni, átadja a döntés jogát másoknak, és elfogadja azt az álláspontot, ami kialakul.
A kötcsei találkozóról elmondta: Európa általános állapotáról fog beszélni, szól azokról a bajokról, amelyek elvezették Magyarországot a kvótareferendumhoz, amely egy "általános civilizációs elgyengülés" következménye.
"Az Európai Unió mellett fogok érvelni, amellett, hogy Magyarország az európai közösséghez, és így az Európai Unióhoz tartozik, és jó hogy ez így van" - mondta. Az uniót azonban meg kell változtatni ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat benne - tette hozzá.
Közlése szerint a kötcsei találkozón Magyarország kiemelkedő gondolkodói, orvosok, mérnökök, tudósok vannak jelen. Arra fogom őket kérni, hogy "szelíden, higgadtan mindent magyarázzunk el az embereknek, vállaljuk a vitákat" - jelezte Orbán Viktor.
A kormányfő arról is beszélt, hogy a közelgő pozsonyi nem hivatalos EU-csúcstalálkozón Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépésének hatásai mellett szó lesz az ukrán-orosz konfliktusról, a déli európai folyosóról, amelyen át a muszlim bevándorlók áramlanak Európába, és Olaszországról, amelyen keresztül a Földközi-tenger felől "áll invázió alatt az európai közösség".

 

A véleménynyilvánítás a demokrácia miatt fontos, és azért is, mert ha a kormány nem kap elég támogatást október 2-án, nehéz helyzetbe kerül az ország, a kormány és a magyar családok is - tette hozzá.
Balog Zoltán közlése szerint a találkozón előadást tart Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Szájer József EP-képviselő is. Tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Pintér Sándor belügyminiszter arról fog beszélni, hogy mit tesz az ország a migráció és a népszavazás ügyében, ő maga pedig a keresztényüldözések elleni kormányzati fellépésről fog szólni.

A rendezvényre meghívták Fürjes Balázst, a magyar olimpiai rendezés kormánybiztosát, és lesz néhány "meglepetésvendég" a riói olimpia magyar aranyérmesei közül is - jegyezte meg.

Szijjártó: Az ország számára van tétje a népszavazásnak
Nem a kormány, hanem az ország számára van tétje a kényszerbetelepítésről szóló október 2-i népszavazásnak - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a rendezvényen.

A külügyminiszter újságíróknak kifejtette: a referendum tétje az, hogy Európában először egy nemzet elmondhatja, mit gondol a bevándorlásról. "Ha elég erőteljesen mondják el a magyar emberek, hogy nem fogadják el a kényszerbetelepítést, nincs az az európai vezető, aki figyelmen kívül hagyhatja ezt" - fogalmazott.
Közlése szerint a kormány számára is jelentősége van a népszavazásnak, amely politikájának megerősítését hozhatja. "Olyan erőteljes háttérrel tudjuk tenni a dolgunkat Brüsszelben, amilyen nincs más kormánynak" - fűzte hozzá.
Szijjártó Péter azt mondta, sokan nem mérik fel azt a reális veszélyt, amelyben Európa van. "Gyakorlatilag a török kormány kezébe helyeztük Európa biztonságának kérdését, közben a Nyugat-Balkán európai integrációja lassan halad" - hívta fel a figyelmet.
Eközben európai vezetők kritizálják a török vezetést, noha Törökországon múlik, hogy elenged-e egy több milliós migránsáradatot, a Nyugat-Balkánon pedig az múlik, hogy a bevándorlók megállnak-e Magyarország déli határa előtt - fűzte hozzá.
Kérdésre válaszolva az osztrák-magyar kapcsolatokról Szijjártó Péter azt mondta, az Osztrák Néppárttal zökkenőmentes a kapcsolata a kormánynak, a szociáldemokratákkal vannak politikai konfliktusok. Világossá tettük az osztrákoknak, hogy mi az európai szabályoknak megfelelően járunk el, az illegális bevándorlókat oda kell visszaküldeni, ahol először beléptek az unió területére. Magyarország biztosan nem volt első belépési pont - húzta alá.

Pintér: Tervezzük a déli határon lévő kerítés megerősítését

A találkozóra érkező Pintér Sándor belügyminiszter újságírók előtt többek között azt mondta, hogy tervezik a déli határon lévő kerítés megerősítését, és ha a bevándorlási helyzet rosszabbodik, elkezdik építeni azt.

MSZP: Orbán Viktor beismerte, hogy nincs jogi következmény
Az MSZP szerint Orbán Viktor Kötcsén beismerte, hogy nincs jogi következménye az októberi kvótareferendumnak, tehát a népszavazás illegitim.
Az MSZP azt írta, Orbán Viktor szavai szerint csupán arra kér felhatalmazást, hogy Brüsszelben képviselje a magyar embereket. Álláspontjuk szerint a miniszterelnök 2014-ben már megkapta az emberek felhatalmazását arra, hogy képviselje őket Európában.
Közölték továbbá: a kormány által kezdeményezett népszavazás csupán egy pártszavazás, amely kizárólag Orbán Viktorról és Fideszről szól, milliárdokat költenek egy szavazásra, hogy elfedje az oktatás, az egészségügy problémáját, a korrupciót és az alacsony fizetések problémáját is.