Közel 40 év után búcsút int a képernyőnek Németh Lajos.
A kezdetben a Magyar Televíziónál majd a TV2-n dolgozó meteorológus pár napja köszönt el a nézőktől, és utazott egyenesen az adriai-tengerre. Lajos egyelőre képtelen felfogni, hogy nem egy tíznapos nyaraláson van, hanem mostantól egész további életében szabadságon lesz.

– Azt hiszem, majd csak hónapok múlva döbbenek rá, hogy nem kell visszamennem és váltanom Gaál Noémit – nevetett Lajos, aki 1975. szeptember elsején mondta első prognózisát a Magyar Rádióban.

– Emlékszem a szülőszobán feküdt a feleségem, így szinte percre pontosan tudom, mi törtent aznap. Mónika lányom születése mellett változóan felhős időnk volt! – noszalgiázott Lajos, aki 1997-ben igazolt a kereskedelmi csatornához. Egyedüli szakemberként, férfiként két csinos kolléganő, Bartha Szilvia és Gaál Noémi mellett kezdte meg a munkát, utóbbival az utolsó stúdióban töltött percig együtt dolgozott.

– Ha létezik barátság férfi és nő között, akkor Noémi és köztem nagyon erős kapcsolat van. Az évek alatt egymás bizalmasai lettünk, kölcsönösen egymásra voltunk utalva, és így talán ő több titkomat ismeri, mint a feleségem! – mondta Németh Lajos, aki bevallotta azt is, hogy ki és mi lesz számára a legfontosabb a végtelen szabadság alatt.

– A harmadik hely a légköri viszonyokat illeti meg, mert a meteorológia mindig is az életem része marad. A második helyet a feleségem foglalja el. Bár nem tudom megjósolni, hogy ő mennyire örül majd annak, hogy mostantól kezdve időnk nagy részében szabadtéri programokon leszünk, én már nagyon várom! Az elmúlt évtizedekben úgy érzem, hogy nem töltöttem vele elég időt – magyarázta Németh Lajos, aki 1974-ben házasodott össze Ágnessel. Ranglistája első helyén öt unokája áll.

– A tengerparti nyaralás után az első dolgunk lesz, hogy kiutazzunk Finnországba a gyerekekhez, ahol végre lesz elég időm arra, hogy a srácokat kivigyem az erdőbe, és megmutassam nekik a természetet – sóhajtott Lajos, aki hozzátette: az Adriáról hazatérvén első dolga lesz kideríteni, hogy idén ősszel lesz-e vénasszonyok nyara.

Jegy helyett is az időjárást kérik tőle

Az ország talán leghíresebb meteorológusa nem retten meg a tömegközlekedéstől: gyakran villamosozik, azonban - korabban jegye, most már nyugdíjas korát igazoló személyi okmánya helyett - mindig az időjárás érdekelte jobban a jegyellenőröket.