… jelen állás szerint 130 ezren érkeznének csak Magyarországra … és határ a csillagos ég …
Régóta beszélünk róla, a jövő hét vasárnapján viszont tényleg itt lesz az idő, hogy véleményt mondjunk az unió bevándorláspolitikájáról. A kérdés komoly, ugyanis az erre adott válasz hosszú időre befolyásolhatja, hogy milyen szerep jut Magyarországnak a világméretű migrációban. Százmilliók kelhetnek útra, nem árt, ha képben vagyunk, miről is szól a kvótaháború.


Az október 2-i népszavazáson azt kell eldönteni, hogy a magyarok akarják-e, hogy az uniós szervek más állampolgárságú embereket Magyarországra küldhessenek úgy, hogy erről nem kérdezik meg az itt élőket. Ez látszólag egy technikai felvetés, de voltaképpen sokkal többről van szó. A kérdésben ugyanis az is benne van, hogy a hazai választók mennyire értenek egyet azzal a brüsszeli tervvel, amelyet kvóta néven ismerünk. Ez ugye arról szól, hogy Európa fogadja a világ minden tájáról beérkező (csak tavaly 1,5 milliót, a világon pedig összesen 250 millió migránst tartanak számon) bevándorlókat, és egy idő után úgy kezeli őket, mintha mindig is ide tartoztak volna.

Európa, azon belül is az Európai Unió (EU) azonban fizikailag nem, csak papíron létezik és valójában a tagországok szövetségét jelenti. Csakhogy az EU-t ez láthatóan hidegen hagyja, és a fejébe vette, hogy a saját (nem létező) szakállára intézkedik: a magához csábított migránsokat az őt létrehozó államokban szállásolja el. Mindezt úgy, hogy elfelejtette megkérdezni a házigazdáknak kiszemelt országokat, köztük Magyarországot. A magyar kormány ennek a gyakorlatnak intett be akkor, amikor azt mondta, hogy ha Brüsszelt nem is, őt mindenesetre érdekli az emberek véleménye arról, hogy akarnak-e együtt élni vadidegenekkel. Ebből lett a kvótanépszavazás.

A referendum elképesztő mennyiségű álvitát generált, kezdve azzal, hogy semmiféle betelepítésről nincs is szó, egészen odáig, hogy a magyarok véleménye nem is számít, merthogy az EU-t úgyse kötelezi semmire, tehát jobb, ha mindenki befogja a száját. Előbbiről csak annyit, hogy most már második éve minden a bevándorlók szétosztásáról szól az EU-ban – ezt a törekvést legutóbb éppen tegnap erősítette meg a Juncker-féle Európai Bizottság szóvivője –, volt már önkéntes meg kötelező kvóta is, és mivel egyik se működött, az unió előállt a mostani verzióval, vagyis hogy annyi migránst terít szét, amennyi érkezik, a határ a csillagos ég. Így aztán jelen állás szerint 130 ezren érkeznének csak Magyarországra, hogy hová meg hogyan (és legfőképpen minek), arról persze nem szól a fáma.

Ahhoz, hogy dönthessünk saját jövőnkről, ott kell lenni október 2-án a népszavazáson. A magyarok hangja ugyanis csak akkor üti meg az EU fülét, ha sokan szólalnak meg egyszerre. Egy érvényes népszavazáshoz 4 millió állampolgárra van szükség, a legfrissebb felmérések szerint a részvételi hajlandóság most valahol ennek határán mozog.