Nem tudta Hillary Clinton, hogy a C minősítés a „bizalmas” rövidítése az amerikai kormánylevelezésben, és arra tippelt: esetleg ábécérendbe sorolták az iratokat – derül ki többek közt abból a feljegyzésből, amelyet a hét végére hozott nyilvánosságra a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) a demokrata párti elnökjelölt júliusi kihallgatásáról.
A három és fél órás „interjú” alatt a volt külügyminiszter számos alkalommal felelte azt: nem emlékszik részletekre, amelyek a tárcavezetői hivatali idejére (2009–2013) eső e-mail-használatával és a titkosítási eljárással kapcsolatosak. Ezt ügyvédi tanácsra is tehette: így formálisan nem tért ki a válaszadás elől, de egyúttal bajba sem sodorta magát feleleteivel.

Az FBI feljegyzéséből kiderül: külügyminiszerként Clinton egyáltalán nem foglalkozott azzal, hogy egy dokumentum „szigorúan titkos”, „titkos” vagy „bizalmas” minősítésű-e, noha állítása szerint minden ilyen információt komolyan kezelt. Mint ismert, az FBI vizsgálata azzal zárult: elmarasztalták ugyan Clintont hanyag adatkezelésért, de nem javasolták a vádemelést vele szemben. Loretta Lynch igazságügy-miniszter előzőleg azt közölte: ha ezt indítványozzák, akkor vádat emel.

Noha Clinton képtelen szabadulni e-mail-botrányának következményeitől – ami, mint emlékezetes, abból fakad, hogy kényelmi okokból magántelefonján és saját házának szerverén keresztül levelezett –, de elemzők szerint drámai fordulatot sem lehet várni ebben az ügyben. A vádemeléssel Clinton nagyon kellemetlen helyzetbe került volna nemcsak erkölcsileg, de jogilag és politikailag is – ám ez elmaradt.

Nem világos, mivel szolgálhat az őszre ígért további 15 ezer tételes Clinton-levelezés, illetve milyen kompromittáló iratokat mutathat be a demokrata elnökjelölt terhére Julian Assange WikiLeaks-alapító. Trump kommunikációs tanácsadója, Jason Miller azt mondta: az FBI mostani közlése újabb adalékot jelent Clinton „rossz ítélőképességéhez” és „becstelenségéhez”. Az egykori külügyminiszternek a szemére vetik azt is, hónapok óta nem állt a nyilvánosság elé, hogy sajtóértekezleten védje meg magát. Ugyanakkor számos adománygyűjtő rendezvényen vett részt, hogy biztosítsa: lesz miből finanszíroznia az előtte álló hónapokat.

Forrás: magyaridok.hu