Egy friss jelentés szerint 2010 óta a brit fegyverexport kétharmada a Közel-Keleten landolt.
Nagy-Britannia jelenleg a világ második legnagyobb fegyverexportőre, ráadásul nem igen zavarja a szigetországi fegyvergyártó cégeket még az sem, hogy olyan országgal kell kereskedniük, amelyet még a brit kormány sem tart “stabilnak”. Mi több, az 51 kereskedőpartnerként feltüntetett ország csaknem a felét, összesen 22-t, még a brit kormány emberi jogokért felelős szerve is állandóan monitoroz.

Ennek ellenére mégis virágzik a Közel-Kelettel való üzletelés.

Sok esetben még olyan országok is felkerülnek a “jövedelmező” kapcsolatokat biztosító országok listájára, amelyek egyeneságon összefüggésbe hozhatóak az európai terrorral. Ugyanakkor mindenképpen beszédes tény, hogy miközben Szaúd-Arábia kiemelt fegyverkereskedelmi kapcsolatot ápol a britekkel, addig sem az oroszok, de még az ukránok sem kaptak zöld lámpás jelzést a brit parlamenttől amennyiben fegyverexportról esett szó.

Aztán, hogy az a fegyver, amelyet a szigetországban gyártottak le, majd a közel-keleti sivatag forróságában próbáltak ki, végül mikor kerül vissza az esős Nagy-Britanniába egy-egy túlbuzgó dzsihadistának köszönhetően, a fene se tudja. Talán hamarabb, mint gondolnánk.