A vasárnapi kvótanépszavazás és Orbán Viktor migránspolitikája miatti bosszúból újra nekieshetnek Magyarországnak az európai parlamenti képviselők az EP jövő heti strasbourgi plenáris ülésén – tudta meg a PestiSrácok.hu brüsszeli forrásaitól. Portálunk úgy értesült, Barbara Spinelli olasz baloldali képviselőnő szeptember 26-án kezdeményezte, hogy az Európai Parlament a jövő héten hétfőtől csütörtökig tartó plenáris üléshéten tűzze napirendre a magyar ügyet, a vasárnapi magyar kvótanépszavazást. Információink szerint Spinelli Orbán Viktor miniszterelnök migránspolitikáját is újra pellengérre akarja állítani. Az olasz politikusnő kezdeményezéséhez elsők között csatlakozott Gyurcsány Ferenc párttársa, a DK-s Niedermüller Péter.
Újra magyar napot tartanának az Európai Parlament jövő heti strasbourgi négynapos üléshetén az uniós patkó baloldali politikusai – értesült a PestiSrácok.hu brüsszeli forrásaitól. Portálunk úgy tudja, Barbara Spinelli olasz baloldali képviselőnő szeptember 26-án kezdeményezte, hogy az Európai Parlament a jövő héten hétfőtől csütörtökig tartó plenáris üléshéten tűzze napirendre a magyar ügyet, a vasárnapi magyar kvótanépszavazást. Információink szerint Spinelli Orbán Viktor miniszterelnök migránspolitikáját is újra pellengérre akarja állítani.

“Az európai parlament baloldali szárnya bosszúra szomjazik a most vasárnap esedékes magyar népszavazás miatt, azzal ugyanis pontosan tisztában vannak, hogy kvótareferendumon többségében lesznek a nem szavazatok, amelyről ők hallani sem akarnak. Jó esély van arra, hogy a parlament a jövő héten napirendre veszi Magyarországot, és magyar témájú vitát rendeznek Strasbourgban” – tudtuk meg brüsszeli informátorunktól.

A PestiSrácok.hu utánanézett és az Európai Parlament honlapján meg is találta Barbara Spinelli “A magyarországi helyzet: Népszavazás és az európai és nemzetközi menekültügyi jogszabályok tiszteletben tartása” című beadványát. Ebben a baloldali képviselőnő felidézi, hogy a 2015. június 10-i plenáris ülésén a parlament állásfoglalást fogadott el a magyarországi helyzetről, aggodalmának adva hangot az országban a jogállamiság és az alapvető jogok tekintetében tapasztalható helyzettel kapcsolatban, felszólítva a Bizottságot, hogy aktiválja a jogállamiság megerősítésére szolgáló uniós keret első szakaszát és kezdjen meg egy mélyreható nyomonkövetési eljárást.

“Állásfoglalásában a parlament elítélte a migrációról szóló nyilvános konzultációt és az ezzel kapcsolatos, a magyar kormány által kezdeményezett, az egész országra kiterjedő plakátkampányt, kiemelve, hogy annak tartalma erősen félrevezető, elfogult és kiegyensúlyozatlan volt. A 2016. október 2-i népszavazással kapcsolatos 16 millió eurós kampány részeként plakátok és egy 18 oldalas füzet jelent meg, melyek eltorzítják a menedékkérőkkel és a migránsokkal kapcsolatos tényeket, Európa jövőjére nézve veszélyes elemekként jelenítik meg őket és a migrációt összekapcsolják a terrorizmus fokozódásával, továbbá európai városokban nem létező, úgynevezett „no-go” zónákra utalnak – hívja fel képviselőtársai figyelmét Spinelli.
A politikus beadványában természetesen nem felejtette el megemlíteni, hogy szerinte az uniós joggal összeegyeztethetetlen a magyar menekültügyi jogszabály, a Magyarország területére szabálytalanul belépő személyek visszatoloncolásának lehetősége. Spinelli a dokumentumban hatásvadász is, miután azt is aláhúzza, hogy a menekültek visszatoloncolására a Human Rights Watch szerint gyakran erőszakos módon kerül sor Magyarországon, de a baloldali politikusnőnél a magyar kormány által elindított határvadász-toborzási kampány is kiverte a biztosítékot. “A magyar jogszabály arra kényszerít kiszolgáltatott embereket, hogy hetekig várakozzanak sanyarú körülmények között a szerb határon” – fogalmaz beadványában Barbara Spinelli.

A politikus négy kérdésre vár választ a parlamenttől és az Európai Bizottságtól, nevezetesen hogy hogyan értékelik a magyar népszavazáshoz vezető kormányzati kampányt, szerintük összeegyeztethető-e az uniós és nemzetközi joggal az, amit a kormány tesz, miként vélekednek a “menedékkérőkkel szembeni rendőri túlkapásokról” és a bizottság mit szándékozik tenni a helyzet orvoslására. Információink szerint Spinelli egyértelműen azt várja, hogy az Európai Bizottság büntesse meg Magyarországot, az Európai Parlament pedig ítélje el Orbán Viktor menekültpolitikáját és törje meg a magyar kormányfő ellenállását.

Ahogy az várható volt, az olasz politikusnő kezdeményezéséhez elsők között csatlakozott Gyurcsány Ferenc párttársa, a DK-s Niedermüller Péter. Ismert, elsőként a PestiSrácok.hu írta meg, hogy májusban Niedermüller maga ismerte be és kürtölte világgá, azért dolgozik Brüsszelben és azért lobbizik, hogy az unió szigorú szankciókkal sújtsa Magyarországot, amiért a kormány nem akar bevándorlókat befogadni az országba. A gyurcsányista politikus már akkor is azt követelte az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól, hogy büntessék meg az Orbán-kormányt a menekültpolitikája és a kötelező betelepítési kvóta elutasítása miatt.
Barbara Spinelli hozzáállása sem meglepő, ha felidézzük, hogy az olasz képviselőnő 2014-ben az elsők között szólalt fel Navracsics Tibor EU-biztosi jelölése ellen, amikor azt kérte képviselőtársaitól, hogy szavazzanak nemmel, amikor a fideszes politikusról kell dönteni. Spinelli akkor Orbán Viktor magyar kormányfő 2014-es tusnádfürdői beszédén is felháborodott, amelyben a miniszterelnök elismerően szólt az illiberális demokráciákról.

Barbara Spinelli egyébként az EU egyik alapító atyjának tekintett Altiero Spinelli politikus lánya. Az Európai Parlament egyik épületszárnya ma Altiero Spinelli nevét viseli.

A vezető kép a 2011-es európai parlamenti magyar napon készült, amikor az EP-képviselők üres címlapokkal és beragasztott szájjal tiltakoztak a magyar médiatörvény ellen.