A népszavazásnak biztosan lesz jogi következménye, de ami annál is fontosabb, hogy elkezdődik majd egy nagyon éles politikai harc, „egy talán még ádázabb küzdelem a jelenleginél” – jelentette ki Lánczi Tamás. Brüsszel ugyanis reagálni fog az eredményre, védeni fogja az álláspontját és a magyar kormány is „bele fog állni”, a szuverenitást ugyanis nem adják ingyen – mondta a Századvég vezető elemzője az M1 Szemtől szembe című műsorában.
Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője szerint az ellenzék kvótákkal kapcsolatos érvelésében leginkább a bizonytalanság érhető tetten, hisz folyamatosan változtatják a véleményüket. Az elején még ideológiai érveléssel próbálkoztak, manapság már azzal, hogy a népszavazás „Orbán Viktor átverése”, nincs értelme, mert csak egy álnépszavazás – állapította meg a Nézőpont Intézet elemzője.

Történt már ilyen 

Lánczi Tamás úgy vélte, létezik egy a baloldal által felrajzolt valóság, egy idea, amelyben az ellenzék hinni szeretne, de a valóság rácáfolt arra. Ezért kell folyamatosan módosítaniuk az álláspontjukon. Emellett a baloldalnak van egy belpolitikai célja is: rombolni a kormányt, mindegy, hogy milyen áron – tette hozzá.

A kvóta elleni népszavazáson az ellenzéki érvelésnek nem az ideológiai oldala nyilvánul meg, sokkal inkább a belpolitikai cél elérése. Viszont a rövidtávú belpolitikai siker érdekében feláldoznak egy olyan sokkal nagyobb, stratégiai kérdést, mint a migráció megfelelő kezelése – mutatott rá.

A Századvég elemzője emlékeztetett: a baloldal pontosan ezt csinálta a kettős állampolgárságról szóló népszavazási kampányban is, és „gyakorlatilag örökre elvágta magát” a határon túli magyaroktól, és attól, hogy magát a nemzeti érdek letéteményesének tartsa.

A szuverenitás nincs ingyen 

Az elemző szerint ugyanakkor a baloldali elit is érzékeli, hogy a saját szavazótáborával megy szembe, amikor a népszavazástól való távolmaradásra, bojkottra vagy érvénytelen szavazatra buzdít. A referendum „nagy valószínűséggel” a nemek többségét fogja hozni, ezzel a baloldalnak számolnia kell, vagyis az ország akaratával, véleményével mennek szembe, és „erről papírjuk is lesz” – fogalmazott Lánczi Tamás.

A szakértő úgy vélte, a népszavazásnak biztosan lesz jogi következménye, de ami annál is fontosabb, hogy elkezdődik majd egy nagyon éles politikai harc, „egy talán még ádázabb küzdelem a jelenleginél”. Brüsszel ugyanis reagálni fog az eredményre, védeni fogja az álláspontját és a magyar kormány is „bele fog állni”, a szuverenitást ugyanis nem adják ingyen – húzta alá.