Lett is nagy csinnadratta, a DK-s Molnárt rögtön elkapta a gépszíj, s a szokásos túlhevült állapotában harciasan felszólította a magyar kormányt, vonja vissza az október 2-i, „végleg értelmetlenné és okafogyottá vált álnépszavazását”.
Kisebb szenzációt keltett nemrég az ELTE egyik tudóscsoportjának kutatása, amely azt bizonyította, hogy a kutyák valószínűleg értik, mit mond nekik az ember. Nem tudom, megvan-e még Gyurcsány Ferenc Totó kutyája, ha igen, azt javaslom, Molnár Csaba helyett ültessék be az Európai Parlamentbe, de egyúttal az MSZP-s Harangozó Gábort is válthatná a pártjában. A nevezett urak az ebekkel ellentétben ugyanis arra sem képesek, hogy értelmezzék, felfogják embertársaik beszédét, mondanivalóját. Jó, elismerem, az Európai Bizottság elnökének, Juncker úrnak néha támolyogni kezdenek a gondolatai, így Totónak nagyon kellene figyelni.

Történt, hogy Juncker elnök felszólalt szerdán az EP-ben, s a migrációs válság kapcsán azt mondta, „a szolidaritásnak szívből kell jönni”. Ezt többen úgy értelmezték, hogy a bizottság elnöke lemondott a kötelező betelepítési kvótáról, ehelyett az önkéntesség elve alapján osztaná szét az illegális bevándorlókat. Lett is nagy csinnadratta, a DK-s Molnárt rögtön elkapta a gépszíj, s a szokásos túlhevült állapotában harciasan felszólította a magyar kormányt, vonja vissza az október 2-i, „végleg értelmetlenné és okafogyottá vált álnépszavazását”. Erre már a szocialista Harangozó fejében is megkondult valami, mert ő is azt bizonygatta, hogy az Európai Bizottság már nem akar kötelezni senkit semmire, ezért a Fidesz bizonyosan rosszban sántikál ezzel az egész migráncsozással.

Nem akart kimaradni a nagyotmondásból a Jobbik sem, s már a feleslegesen elköltött hatmilliárdról beszéltek a népszavazás kapcsán, mert bár ők nagyon is támogatják a referendumot meg a nem választ, de legjobban azt támogatnák, ha nem erősödne a Fidesz ezzel az egész szavazósdival. Én magam nagy tétben mertem volna fogadni, hogy mindebből egy szó sem igaz, főképpen azért, mert az elmúlt években olyan még nem történt, hogy ennek a Molnár Csabának bármiben is igaza lett volna. Jött is hamarosan a feketeleves, Juncker szóvivője közölte, tökéletesen félreértették az elnök szavait, dehogyis tettek le a kötelező betelepítési kvótáról, sőt! Még aznap elfogadtak egy jelentést az Európai Parlamentben, amely szintén a kvótarendszer megerősítésére, az elosztási mechanizmus gyorsítására és kibővítésére szólított fel. Molnárék természetesen nem kértek bocsánatot hazugságaikért, nem is szokásuk ez nekik.

Az Európai Unió bürokratái tehát nem mondtak le a kötelező betelepítésről, még akkor sem, ha egyre többen – egy lapinterjúban maga Martin Schulz EP-elnök is – elismerik, hiába minden, a kvótarendszer nem működik, s nemcsak azért, mert vannak országok, amelyek maguk szeretnék eldönteni, kit fogadnak be, kit nem, hanem elsősorban azért, mert egy eleve elhibázott, hamis elképzelés. Ennek ellenére erőltetik, mert semmi más ötletük nincs. Saját logikájukból kiindulva – ha nincs kötelező kvóta, nincs értelme a népszavazásnak, ezek szerint ha van kvóta, értelme is van – most a DK-nak, az MSZP-nek is teljes mellszélességgel a referendum és a nem szavazatok mellé kellene állni. De hát nyilván előrukkolnak valami újabb hazugsággal. Például azzal, hogy a pénteki pozsonyi európai uniós csúcstalálkozó után „már végképp felesleges és értelmetlen Orbán népszavazása”. Holott Pozsonyban maximum annyi történt az eddigi hírek szerint, hogy megállapították: amit eddig az unió tett menekültügyben, nem feltétlenül volt hasznos.

Matteo Renzi olasz kormányfő elhalasztott lehetőségnek nevezte a csúcsértekezletet. Hogy a menekültválság közel sem oldódott meg a pozsonyi útitervvel, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Ausztria éppen most kezdi el a kerítésépítést – a magyar határnál. Pedig Európának nem sok lehetősége maradt a cselekvésre, már ha meg akar maradni olyan világnak, amiért sok millióan vágynak idejönni. Az olasz miniszterelnök szerint ha minden így folytatódik, akkor pozsonyi szellemiség helyett Európa szelleméről fogunk vitázni. Akkor Totó és Molnár Csabák nélkül is kutyavilág vár az unióra.