Egy tízéves kislány az első tanítási nap délutánján visszamegy játszani az iskolába. Kis idő múlva pedig az ujja egy darabja nélkül tér haza.
Szeptember elsején délután visszament egy barátnőjével játszani a suliudvarra. A lánykák a játék után hazafelé indultak a Kossuth iskola udvaráról: egyik jobbra, a másik balra. Fanni egy pillanatra megállt, hogy bekösse a cipőjét, s mire felegyenesedett, egy nagy testű kutyával, pontosabban annak tátott szájával találta magát szembe. Az események nagyon gyorsan játszódtak le, mielőtt a kislány bármit is tehetett volna, az állat már harapott is, majd eltűnt. A vérző gyerek, akinek egyik középső ujji utolsó ujjperce bánta a találkozást, egy Pozsonyi úti házba csöngetve kért segítséget, onnan értesítették végül a szülőket.

A megdöbbentő ügyből rendőrségi vizsgálat lett, a kutyát a helyi ebtelep munkatársai két nap múlva pár órás kergetéssel befogták.

A kislány még három hét elteltével is nehezen meséli el a történeteket, feltör belőle a sírás. Az ujjperc kórházi ellátása, a varratszedés komoly fájdalommal járt a gyermek számára, de a félelem, ami újra és újra előjön azóta, rosszabb. Pedig a családnak is van kutyusa, jámbor, gyerekbarát jószág, sosem volt vele probléma. Kutyaközelben azonban egyelőre nem szívesen van Fanni - még nagyon friss a rossz élmény.

A gyermek önállóan, rollerrel jár iskolába, mindig ugyanazon az útvonalon közlekedik. A család egy közeli utcában lakik az Öreghegyen. Megszokott, barátságos környék ez számukra, az emberek ismerik egymást. Az iskola közel van, a családi házas övezetben a szülők eddig nyugodtan engedték el a kislányt, ha jelezte, játszana még egy kicsit a barátnőivel az iskolaudvaron. Így történt ez az első tanítási napon is.

- Egy ismeretlen hölgy hívott fel azzal, hogy a lányom ott ül az út szélén és vérzik. Szerencsére be tudott csöngetni egy házba és segítséget kért. A kutyából annyira emlékezett, hogy egy barnás, szürkés, nagytestű állat volt és a harapás előtt nem ugatott, nem morgott, utána meg egyből elszaladt. Az utcasarkon él egy udvarra bezárt kutya, az ugatta el a környékről - emlékezett vissza az aznap történtekre az édesanya, Viktória.

A támadó kóbor kutya egyébként két nap múlva a környéken meglett, az ASKA állatmenhely munkatársai fogták be, jó háromórás kergetést követően. A kutya egy hajléktalan férfié volt korábban, az állatmenhelyen lenyugodott és jól viselkedik. A telep vezetője szerint a támadás azért következhetett be, mert a gyermek és az állat adott pillanatban futott egymásba az utcasarkon. Most egy hónapot a telepen tölt, mert sokat kell még tanulnia - eddig valószínűleg nemigen foglalkoztak vele, nem tanították. Ha elsajátítja a gazdához adható ebeknek szükséges viselkedési és magatartási szabályokat, keresnek neki befogadó személyt.

Fanni középső ujjának utolsó ujjperce nem került elő, a kislány sokkos állapotban volt, nem is kereste. A sürgősségi ellátás után meghallgatták a rendőrök is, akik aznap éjszaka a helyszínen is adatokat, vérnyomokat gyűjtöttek a történet összerakásáért. Érdeklődésünkre a városi kapitányság illetékesétől annyit tudtunk meg, hogy a Székesfehérvári Rendőrkapitányság súlyos testi sértés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen, de az eljárás lezárultáig nem szolgálnak további információval.

Meg lehet akadályozni egy ilyen eseményt? - kérdeztük Nyakas Gábor kutyakiképzőtől. A több évtizedes kutyás múltú szakértő szerint nem, illetve csak akkor, ha valaki olyan oktatáson vesz részt előzetesen, ahol ilyen esetek elhárításával a gyakorlatban foglalkoznak.

A kutyaiskolában tanítják a gyerekeket is erre, Nyakas Gábor szerint akár már egy iskolatáska is jó védekező eszköz lehet a gyermek kezében. Fontos figyelni a támadó szándékú állat mozgását, jelzéseit, mert ezekből is sok mindenre következtethetünk, de ezek a támadások mindig olyan gyorsan történnek, hogy gyakorlat nélkül a megtámadott személy szinte biztosan képtelen átgondolni a következő lépést és reflex-szerűen reagálni.

Fanninak még sok időre lesz szüksége a teljes gyógyuláshoz – fizikailag és lelkileg is. A kislány jobb kezes, az elvesztett utolsó ujjperc miatt az írást is újra kell tanulnia.