A migráció lényegének leírásáról sincs egyetértés – fejtette ki a házelnök
A tagállamok parlamentjeinek a migrációs válsággal kapcsolatos felelősségéről és szerepéről beszélt csütörtökön Strasbourgban Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Európa Tanács parlamenti elnökeinek konferenciáján.

Kövér László szerint a migrációs válság minden másnál jobban rávilágított az európai közösség és az európai intézményrendszer válságára. „Nem a tömeges illegális migráció okozza ezt a válságot, de ha ezt nem tudjuk megfékezni, akkor az, könnyen a ma ismert és mások számára is vonzó európai világunk végét jelentheti" - húzta alá a parlament elnöke.

Kövér arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem csak a megoldásról, de a probléma lényegének leírásáról sincs egyetértés. Nehezményezte, hogy ha egy kérdésben mégis kialakult egyetértés, akkor a döntéseket nem hajtották végre, helyette viszont szerinte megpróbálnak olyan döntéseket áterőszakolni, amelyek mögött nincs és nem is lehet konszenzus. Kövér László szerint ennek a legkirívóbb példája az Európai Bizottság által javasolt automatikus menekültelosztási mechanizmus.

„A tények azt mutatják, hogy a migránsválság eszkalálódása óta Európába özönlött több mint másfélmillió ember jelentős része jogi értelemben nem minősül menekültnek” - húzta alá a házelnök. Kövér László közölte: az illegális migránsokra csak annyira vonatkozik a nemzetközi jog, hogy az uniós jog előírja, hogy kinek a feladata megállítani őket már az EU határai előtt; minden országnak szuverén döntése, hogy kiket, hogyan, miért enged be.

„Azok az államok pedig, amelyek a befogadás mellett döntöttek, azok ne akarják a felesleget a többi országba trükkös jogi eljárásokkal, zsarolásig menő nyomásgyakorlással szétosztani” - hangoztatta az Országgyűlés elnöke.

Kövér László szerint minden országnak magának kell eldöntenie, hogy értéket vagy kockázatot jelent számára a migráció, s „az sem árt”, ha a meghallgatja a választók véleményét is.

„Magyarország parlamentje és kormánya éppen ezt teszi majd az október 2-ra kitűzött népszavazáson” - szögezte le a parlament elnöke.

„Az elhibázott európai migránspolitika is oka annak, hogy a népvándorlás magától nem fog megoldódni”

Vitaindító beszédében Kövér László elmondta, hogy nem lát esélyt arra, hogy a konferencián konszenzusra jussanak. Ezért a házelnök, mint mondta, a magyar álláspont ismertetésére szorítkozott. „A magyar kormány és a felmérések szerint a magyar emberek döntő többségének az az álláspontja, hogy az Európára zúduló illegális migránsáradat veszélyezteti országaink gazdasági, szociális és politikai stabilitását és egyensúlyát. Aláássa a biztonságát, továbbá belátható távlaton belül megváltoztatja a kontinens etnikai, kulturális, vallási arculatát - azaz, lezárva Európa elmúlt kétezer éves történelmét, megszünteti önazonosságát" - foglalta össze a magyar álláspontot a házelnök.

Kövér László figyelmeztetett: az „elhibázott európai migránspolitika” is oka annak, hogy ez a „népvándorlás” magától nem fog megállni.

„Meg kell tehát állítani” - húzta alá Kövér, s ha ez nem sikerül, az vagy a képesség vagy az akarat hiányát bizonyítja. A politikus szerint éppen a Magyarországon történtek, a kerítés megépítése után a migránsok számának csökkenése támasztja alá, hogy a határokat meg lehet védeni, ha megvan hozzá a politikai akarat.

Négy pontban foglalta össze a teendőket

A válság hosszabb távú kezeléséhez Kövér László szerint négy dologra van szükség. Támogatni kell a konfliktusövezetekkel határos országok erőfeszítéseit a menekültek befogadására és ellátására. Emellett a származási országokhoz a lehető legközelebb létre kell hozni azt a szűrőmechanizmust, amely lehetővé teszi a menekültek és a gazdasági migránsok szétválogatását és a terroristagyanús személyek Európába jutásának megakadályozását. Harmadikként a házelnök azt mondta: hozzá kell járulni a menekültáradatot kiváltó konfliktusok minél gyorsabb lezárásához, egyúttal szakítani kell a nagyhatalmak egyes országokat destabilizáló beavatkozásának gyakorlatával. Végül pedig az Országgyűlés elnöke kiemelte: erőteljesebb, összehangoltabb, hatékonyabb és a terheket arányosabban elosztó nemzetközi fejlesztéspolitikával hozzá kell járulni a háború sújtotta országok újjáépítéséhez illetve a gazdasági migránsok tömegeit kibocsátó országok élhetőbbé tételéhez.

„Összefoglalva: a segítséget kell a bajbajutottakhoz odavinni, nem pedig a bajt kell Európába hozni” - húzta alá Kövér László.

A házelnök ismertette: Magyarország tavaly és idén 530 millió eurót fordít a válság kezelésére.

Bizonyos értelemben a gazdasági bevándorlók is áldozatok – mondta a politikus

Kövér László beszéde végén kitért arra is: nem kétséges, hogy személyes sorsukban, bizonyos értelemben még a gazdasági migránsok is áldozatok, mert elveszítik szülőföldjüket, gyökértelenné lesznek, és nem az fogadja őket, amiről álmodtak.

„De egyre több európai ember érzi úgy, hogy előbb-utóbb ők, a befogadók is áldozattá válnak. Mert elveszítik szülőföldjüket abban a formában, ahogy azt századokon át vérrel, könnyel és verítékkel, fegyveres harccal vagy szorgalmas munkával, generációról generációra az utódokra örökítettek” - nyomatékosította Kövér László, aki szerint az embereket megilleti a szülőföldhöz való jog, az a lehetőség, hogy nyelvüket, vallásukat, kultúrájukat megőrizve boldogulhassanak őseik földjén.

Magyar Hírlap