Rendkívülinek számít a szeptemberi időjárás, hisz az átlagnál melegebb idő lesz a hó végéig, így az ősz is eltolódik.
Hétvégén még marad a strandidő, csupán vasárnap késő délután alakulhat ki északnyugaton egy-egy zápor. Ezt követően hétfő virradóra egy hidegfront éri el hazánkat nyugat, északnyugat felől, de ez nem azt jelenti, hogy máris elkezdődik az ősz, arra bizony még jócskán várnunk kell.

A szeles idő még szerdán is kitart, a lehűlés azonban nem, a hét harmadik napján már 24-30 fok között alakul napközben a hőmérséklet. Kisebb csapadék legfeljebb eleinte délnyugaton fordulhat elő, ugyanakkor egyre többfelé visszatér a napos, meleg nyári idő.

Dávid Mihály meteorológus, mint minden éven, idén is elkészítette azt a naptárat, amelyik napra pontosan előre jelzi az időjárást. A naptár készítése során több dolgot is figyelembe vesz, például a Naprendszer tagjainak tömegvonzását, így megközelítően pontos értékeket tud adni a következő időszak időjárásáról. A szakember azt prognosztizálja, hogy hideg lesz az ősz.

Az első hideg nap október 8-án lesz, nagymértékű lehűlés fog bekövetkezni. Ezek a szélsőséges időjárási jelenségek viszont beleillenek a természet és az időjárás rendjébe, nincs bennük semmi csoda – mondta a Délmagyarnak a nyíregyházi időjós.

Ez viszont azt jelenti, hogy még bő egy hónapunk van kiélvezni a vénasszonyok nyarát!