Az ATV néhány éve még az a csatorna volt, amely Ferenc pápa megválasztásakor a rabbiképző tanárát hívta be szakérteni a műsorba. Ma már Németh Sándor, az ATV-t tulajdonló Hit Gyülekezete minden keresztény mártírjának tartja a dzsihadisták által megölt francia katolikus papot. Zajlanak változások, ez tagadhatatlan. Már korábban is feszegettem az ATV-t finanszírozó Hitgyüli világnézete és az ATV műsorpolitikája közti ellentmondást. Migránskérdésben például elég nagy az eltérés, ám a tévé vezérigazgató-helyettese nemrég világosabbá tette a képet.
Nem véletlenről van szó, a „koncepciójukat” a félelem szülte. A nézővesztés miatt nem mernek változtatni az ATV irányultságán, holott a politikai folyamatok megkövetelnék. A HitGyüli érdeke a jelen pillanatban nagyon nem a liberális értékek képviselete és a Fidesz-kormány bukása. Persze előfordulhat az is, hogy a háttérben az illuminátusok által koordinált médiacsel zajlik, de maradjunk inkább abban, hogy beismerték: kényszerből és anyagi okokból tolják a balos propagandát, és csak óvatosan változtatnak.

Azt nyilatkozza Németh Szilárd a Médiapiac állítólagos fideszes elköteleződést firtató kérdésére: „Az ATV tulajdonosi köre nem őrült meg. Pontosan tudják, hogy az ATV politikai kifordítása egyenlő lehet az ATV halálával. Ezért kap nagy szabadságot a tévé. Nincsenek eligazítások arról, mit gondol valamiről a Hit Gyülekezete, és akkor azt képviselni kell. A kollégák a hétköznapjaik során ugyanúgy dolgoznak, mint más független szerkesztőségekben, nem is hallanak a gyülekezetről.” Azt persze nehezen hiszem, hogy Bánó András spontán ötlettől vezérelve megszakítja Kálmán Olga műsorát az izraeli miniszterelnök ENSZ-közgyűlési beszéde miatt, de Németh Szilárdnak a másik dologban igaza van.

Egy elkötelezett politikai irányultságú médiumot 180 fokos fordulatra késztetni kábé annyira sikeres vállalkozás, mint egy KDNP–Kétfarkú Kutya Párt-koalíció. Az ugyan nagyon jót tesz a szerkesztőségi légkörnek, ha Kálmán Olga vagy Simon András kimaxolhatja a sajtószabadságot, viszont politikailag nem túl hatékony. Hiszen kicsit zavarossá válik az adás, ha Németh Sándor, a Gyülekezet vezető lelkésze a migrációt „iszlám offenzívának” tartja, és „európai kalifátusokról” beszél, miközben az ATV vezető arca, Kálmán Olga meg könnyfakasztó, migránspárti könyvet jelentet meg, és úgy véli, a bevándorlásnak semmi köze nincs a terrorizmushoz.

Világviszonylatban is kuriózum egy olyan tévétulajdonos, amely amellett, hogy nagyon markánsan képvisel egy világnézetet, még képes arra is áldozni, hogy önmaga ellenpontja legyen. Mert itt most nagyjából arról van szó, hogy a Hit Gyülekezete olyan embereket is fizet, akik kvázi ellenpropagandát és ellenkező értékrendet népszerűsítenek. Érdekes küldetés. Persze lehet ezt a szólásszabadsággal és a sokszínűséggel magyarázni, ahogy azt Németh Sándor teszi, csak nem túl hihető:

„Minden letisztult, spirituális bibliai értékrenddel rendelkező hívő tisztában van azzal, hogy egy szekuláris társadalom plurális, a demokrácia egyik ismérve pedig az, hogy biztosítani kell a véleményszabadságot. Ezt a legtöbb hites messzemenőkig tiszteletben tartja – már csak azért is, mert nekünk is rengeteget kellett küzdenünk azért, hogy legyen ehhez jogunk és olyan eszközeink és intézményeink, amivel ezt megtehetjük és amiken keresztül ezeket közvetíthetjük.”

Adódik ugyanis a kérdés, hogy ha annyira plurális és véleményszabad a csatorna, akkor miért csak a baloldalhoz húzó műsorvezetőket alkalmaznak, és miért annyira kiszámítható a megmondóember-vendégkör? Hiszen itt a frankót csak a Németh Pétertől Farkasházy Tivadaron át Vágó Istvánig terjedő klub mondhatja meg. Persze van egy-két muszájból meghívott díszjobber, de az ő jelenlétük csupán a médiahatóság monitoring osztályának szól. De az ámítás nemcsak ezen a területen érezhető. Németh Sándor azt mondja, hogy az ATV-n csak két műsorban jelenik meg a Hit Gyülekezetének nézete, az egyik a Vidám vasárnap, a másik a 700-as klub.

Ez azért a dolgok megszépítése. Aki már látott Világhíradót, az érzi, hogy a műsort nem az Al-Jazeera sorvezetője alapján rakták össze. Az ATV dokumentumfilm kínálatát sem valamelyik Soros-alapítvány finanszírozza. Más területeken persze még uralkodik a ballib agit-prop osztály, de azért az ATV sem közvetíti élőben a Pride-ot, hogy milyen magas színvonalú, happy a hangulat a bajszos, pávatollas öltáncosok közelében. Szóval lehet, hogy nincs eligazítás, de a kollégák igazodnak maguktól is.

A tévé honlapja például csak a forgalomkorlátozások kapcsán említette a júliusi homoszexuális felvonulást. És ha már itt tartunk, akkor érdemes összevetni a HGY homoszexualitással, melegházassággal kapcsolatos állásfoglalását, az ATV egyik műsorvezetőjének nézetével: „Az Ó- és az Újszövetség is a homoszexualitást bűnnek ítéli […] Mózes is azt mondja, hogy utálatos dolog, amikor egy férfi férfival úgy hál, mint egy nővel, és halálos bűnnek ítéli. Természetesen elfogadhatatlannak tartjuk, hogy üldözzenek embereket szexuális magatartásuk miatt, ha csak nem köztörvényes bűncselekményeket követnek el. Viszont annak is ellenállunk, hogy ők akarják ránk kényszeríteni a sajátos felfogásukat, és szeretnék elérni, hogy például erkölcsi-szellemi alapon álló közösségek, keresztény egyházak adják föl az álláspontjukat, és legyenek liberálisak.” – írta a vezető lelkész a Vidám vasárnap honlapján.

Az ATV híradójának egyik hírolvasója kissé másként tekint a problémára. Bombera Krisztina 2012-ben még a Budapest Pride egyik arca is volt. Az elfogadásról és arról beszél ezen a videón, hogy a család esetében nem az számít, hogy a szülők milyen neműek.

A helyzet tehát kissé groteszk. „Világszerte nyerésre áll a meleglobbi” címmel számolt be…nem, nem a kuruc.info, hanem a Hit Gyülekezetének lapja, a Hetek, épp arról a homoszexuális rendezvénysorozatról, amelyhez az ATV későbbi műsorvezetője adta az arcát. A cikkben Bombera Krisztinát mint a meleglobbistát említik.

A magát – mellesleg – feministának és ateistának tartó műsorvezetőnek biztos nem okoz lelki problémát, hogy Vidám vasárnap műsorában a következő ezer évben nem lesz meleg hitvesi csók. És ezek szerint az ATV tulajdonosai sem problémáznak azon, hogy műsorvezetőik amúgy hányingert kapnak a Hitgyüli világnézetétől. Tökéletes harmónia. Mintha Aczél Endre szerkesztené a Barikádot, Pörzse Sándor meg a Népszavát.. Ha jól meggondoljuk, az ATV sokat spórolhatna céljai elérésén, ha nem táplálná közben az ellentábort, és adna teret a „bűnös gondolatoknak”. De az ő pénzük, arra szórják el, amire akarják. Mert a helyzet most az, hogy a baloldali nézőkből élnek, ballib gondolatvilágot közvetítenek. Ehhez elég megnézni Kálmán Olga legutóbbi propagandaműsorát, amelyben még a kiegyensúlyozottság látszatára sem ügyeltek (főszerepben: Horn Gábor, volt SZDSZ-es politikus és Kovács Zoltán, az ÉS főszerkesztője).

Kicsit olyan ez, mintha drogdealerkedésből folytatnának kábítószer ellenes kampányt. „Nem okoz feszültséget, hogy a karizmatikus kereszténységtől markánsan eltérő világképű műsorok, műsorvezetők is vannak az ATV-n? Mit szólnak ehhez a gyülekezet tagjai?” – tette fel a jogos kérdést a Mandiner újságírója. „A Hit Gyülekezete nem bigott emberekből áll. Ma nagyobb probléma a politikai, mint a vallási bigottság.” – válaszolta Németh Sándor. Persze a plurális, nyitott gondolkodás is fontos, de még lényegesebb a bevétel. „Két fontos szempont van: az újságírók szabadon akarnak dolgozni, a tulajdonosok számára pedig profitot kell termelni. A kommunizmus véget ért, szóval nem szégyelljük magunkat, mert mindkét politikai oldalról hirdetnek nálunk.” – nyilatkozta a Médiapiacnak a tévé vezérigazgató-helyettese, Németh Szilárd, a vezető lelkész fia.

Nincs is ezzel baj, hiszen az ATV egy kereskedelmi csatorna. Azt a lelkiismereti szakadékot, hogy a Hitgyüli tévéje időnként a Hitgyüli vallási elveivel is szembe megy, majd áthidalják valahogy. Mondjuk azzal, hogy a szegény, rászoruló ballibek legalább jól járnak.