Ha az első emberi fej transzplantáció sikeres lesz, utána már arra is képesek lehetnek az orvosok, hogy egy holttestet élesszenek újra.
Dr. Sergio Canavero és munkatársai a jövő év folyamán szeretnék végrehajtani az első emberi fej transzplantációt. A Frankenstein tesztek során azt szeretnék vizsgálni, vajon lehetséges-e, hogy az emberi fej gerincvelőjét újra egyesítsék egy másik testtel úgy, hogy elektromos impulzusokkal stimulálják az idegrendszert friss emberi holttesteken.

Már van is egy önként jelentkező a 30 éves orosz programozó, Valery Spiridonov, aki gerincvelői izomsorvadásban szenved - rajta fogják végrehajtani az első fej transzplantációt.


A cél az, hogy először elvágják a gerincvelőt, majd rendbe hozzák, mielőtt elektromos vagy mágneses stimulációval keltik életre a holttestet. Kísérleteiknek már most komoly eredményeik vannak, hiszen egy kutyán végrehajtott transzplantáció sikeresnek bizonyult.

Az eb három héttel azután, hogy lebénult nyaktól lefelé képes volt mozgatni a farkát és a saját lábán sétálni. Dr. Canavero állítja, ezek az eredmények bizonyítják, hogy ugyanez a technika az embereknél is működhet. Így a transzplantált fejet egy donor testhez egyesíthetnék és a lebénult emberek újra járhatnának.