George Soros magyar származású amerikai pénzügyi mogul félmilliárd dolláros (138 milliárd forintos) beruházással készül támogatni a menekültek és migránsok által indított startup vállalkozásokat, cégeket és társadalmi kezdeményezéseket. Termékeny talajra hullhat a spekuláns támogatása, hiszen a migránsok az eddig kapott szociális juttatásokat is meglehetősen kreatív módon használták fel.
Az Open Society Institute (Nyílt Társadalom Intézet) elnöke a kilátásba helyezett támogatásról még kedden beszélt New Yorkban, az ENSZ első migráns- és menekültügyi csúcstalálkozóját követően.

„Célunk a magánszektort a közjó szolgálatába állítani” – mondta Soros. „Azt szeretnénk, ha ezek a beruházások sikeresek lennének. Elsődlegesen azonban arra helyezzük a hangsúlyt, hogy olyan termékeket és szolgáltatásokat hozzunk létre, amelyekből a migránsok és a befogadó közösségek ténylegesen profitálnak” – fejtette ki az üzletember.

Hogy érdemes a pénzembernek támogatnia a migránsok által beindított, vagy tervezett vállalkozásokat számos példa mutatja.

Marihuána ültetvény – segélyből

Az ausztriai Wels városában élt az az afgán férfi, aki folyamatosan ingázott szülőhazája és lakóhelye között, így bonyolítva a kábítószer-kereskedelmet – írja a Kronen Zeitung internetes változata.

Az ügyletek közben lakhelyet is váltott rém egyszerű okból, korábbi lakóhelyén csökkentették a menedékkérők számára adható juttatást havi 914 euróról (közel 280 ezer forint) 520 euróra, ezért jelentkezett át Bécsbe, ahol még mindig magasabb összegű ez a járadékforma.

Legális marihuánakereskedelem az Egyesült Államokban

A kábítószerkereskedő és termesztő banda egyébként a mintegy 18 kilogramm marihuánával most bukott le és Christian Hubmer ügyészségi szóvivő a bulvárlap kérdésére megerősítette, hogy a bűnügyben négy afgánt tartóztattak le, akiknél nagyobb összegű készpénzt is találtak.

Afganisztán közismerten a világ egyik legnagyobb kábítószer-származék előállító országa, így joggal merülhet fel sokakban a kérdés, hány és hány onnan érkező migráns folytat ehhez hasonló tevékenységet az őket befogadó országban.

Üdülni járnak haza a szíriai menekültek

De remek beruházás lehet egy utazási iroda hálózat létrehozása is franchise rendszerben, mondjuk Soros Tours néven.

Korábban megírtuk a Welt am Sonntag-ra hivatkozva, hogy a Németországban menekültstátust élvező bevándorlók közül sokan visszatérnek nyaralni abba az országba, ahonnan állítólag elmenekülni kényszerültek.

A lap menekültként elismert személyeket szólaltatott meg, akik vallomásuk szerint rövid időre Szíriába, Afganisztánba és Libanonba utaztak üdülni, majd visszatértek Németországba. Mindez beismerése annak, hogy senki sem üldözte őket a hazájukban.

George Soros reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ez az új vállalása „más befektetőket is arra ösztönöz, hogy ugyanezen misszió mögé álljanak”.