Vajon meddig bírnánk ki a vörös bolygó felszínén?
Képesek lehetünk valaha meghódítani a Marsot? Ezekre a kérdésekre próbált választ találni 12 hónapos missziójában a Hawaii Egyetem kutatócsoportja, amely keresve sem találhatott volna Föld-idegenebb tájat a Mauna Loa vulkán sziklás lankáinál. A hat résztvevővel azt vizsgálták, mennyire életképes egy hosszú távú Mars-misz­szió. A küldetés a napokban ért véget, és a maroknyi csapat ismét „visszatért a Földre”, hogy kiértékeljék a rengeteg adatot.

A féltucatnyi kutató 2015 augusztusában vette birtokba a tengerszint felett 2900 méteres magasságban felállított, 11 méter átmérőjű, kupolaszerű „űrállomást” abban a reményben, hogy jobban megértsék a marsi hétközna­pok hatását az emberekre.
A körülmények szinte teljesen megegyeztek a bolygóéval, a „marslakók" csak az űrruhájukban hagyhatták el az állomást, és a vizet is maguknak kellett előállítani a kietlen pusztaságon.

Az „asztronautáknak” minden a rendelkezésére állt, ami egy ilyen hosszú küldetés alatt segíthet, különálló, egyágyas szobákban aludtak, és a bezártságérzet ellen a kupola hatalmas belmagassága segített. A felszerelt konyhában még a legjobb séf sem panaszkodott volna, ám friss alapanyagok híján a kutatók csak konzerveket és „űrkaját” ehettek.
Bár a körülmények hivatalosan marsiak voltak, amennyiben sürgős vészhelyzet vagy családi tragédia történik, az érintett kutató természetesen elhagyhatta volna a küldetés helyszínét.

– Személyes véleményem szerint a hosszú távú űrutazás a közeljövőben valósággá válhat – mesélte Cyprien Verseux francia kutató. Az egyik legnagyobb eredmény az volt, hogy az amúgy száraz éghajlatú területen mégis sikerült vizet találniuk.
– Azzal, hogy megmutattuk, hogy száraz éghajlatú területen is sikerült vizet találni, nagyon nagy esélyét látom annak, hogy ez a Marson is sikerülhet pont a bolygó csekély üvegházhatása miatt – árulta el a csapat egyik női tagja.

A lakók a következő napokban rostban gazdag tápanyagot, például halat és zöldséget esznek majd, hogy pótolják a szükséges nyomelemeket és tápanyagokat.
A csapat A hat kutató egy évig élt összezárva a hawaii vul- kánban található bázison /Fotó: Facebook
Az első Földön kívüliek

A Marsra telepítendő első embereket egyébként már évek óta válogatják. A Mars Egyes névre hallgató projekt keretében először a következő évtized közepén küldenének négy telepest a vörös bolygóra, majd kétévente újabb csapatokat. Ők azonban soha nem térnének vissza a Földre, vagyis ott kellene leélniük az egész életüket. A most bemutatotthoz hasonló körülmények között.