Tegnap kora délután még szinte semmit se lehetett tudni a Teréz körúti robbantás részleteiről. (Bár igazán okosabbak sajnos a kora esti rendőrségi sajtótájékoztatót követően se lettünk.) Az információhiánynak azonban volt egy tanulságos hozadéka: most mi nézhettük innen, hogy miként működik a média onnan.
Magyarán: rácsodálkozhattunk, hogy micsoda ökörségeket képes összehordani még a fősodratú média is.

A 444.hu-n jelent meg a rövid szüret a világmédia tegnapi terméséből. A válogatásba bekerült cikkek megjelenésével egy időben idehaza ott tartottunk tudásilag, hogy két rendőr megsérült egy robbanásban, ami valószínűleg robbantás volt. Ezen kívül nem állt rendelkezésre értékelhető információ.

Ezzel szemben a kínai állami televízió arról számolt be, hogy két ember meghalt. A kollégákat valószínűleg az emberölés kísérlete miatti nyomozás Google Translate fordítása zavarhatta meg.

A Daily Mirror terrorriadóról és gázrobbanásról tudósított.

Egy New York-i portál pedig az ISIS-t sejtette a detonáció hátterében.

Szerencsénkre a külföldi újságírók a honi közösségi médiafelületekről és cikkommentekből nem válogattak hozzászólásokat, mert akkor azt is megírták volna, hogy:

a. A kormány robbantott, mert még bizonytalan az október másodiki népszavazás érvényessége.

b. Az ellenzék robbantott, hogy úgy tűnjön, hogy a kormány robbantott.

De, hogy ne ebben a keserű hangulatban érjen véget a médiaválogatás válogatása, egy jó hír hivatalos forrásból:

A rendőrség cáfolja azt a közösségi médiában terjedő hírt, amely szerint a szombati budapesti, Teréz körúti robbantásban megsérült egyik rendőrnek vérre lenne szüksége – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A közleményben azt írták, sérüléseikhez képest mindkét rendőr egészségi állapota kielégítő, stabil.

VIA