Beindult a választási kampány a franciáknál, így egyre többször hallhatjuk majd, hogy ők is kilépnének az unióból. A Brexit után jön a Frexit?
A francia politika egyik megosztóbb alakja a Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen. A kirohanásairól híres politikus az Európai Parlament legutóbbi ülésén kongatta meg az unió vészharangjait.

Az ülésen korábban Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke is felszólalt, aki beszédében sajnálatát fejezte ki a Brexit miatt, valamint elmondta, hogy az Európai Unió a szóbeszéddel ellentétben nincs a szétesés határán, továbbra is egy erős szövetség.

A hírszerzési botrányába belebukott volt luxemburgi miniszterelnök beszédében elmondta, aggasztónak tartja, hogy a tagállamok a saját érdekeiket előtérbe helyezik az uniós érdekekkel szemben.

Marine Le Pen ezután a kijelentés után kért szót, majd beszédében élesen bírálta a bizottság első emberét. A francia politikus szerint pont a unió bársonyszékben pöffeszkedő bürokraták miatt jöhetett létre a Brexit, ugyanis nem fordítottak kellő figyelmet a tagállamok igényeire, nem hallgatták meg a kritikákat.

Juncker úr, rég hallgattunk ilyen rossz, hibás beszédet. Ön egy másodpercet sem fordított arra, hogy a tagállamok függetlenségi kísérletével és szuverenitásával foglalkozzon. Úgy kezelte a kilépési törekvéseket, mint egy tabutémát. Ezt döntötte át a Brexit, és a britek megmutatták, hogy a rémhírek terjesztése ellenére, mégis ki lehet lépni az unióból úgy, hogy jól jöjjön ki a tagország” – fogalmazott Le Pen.

A politikus szerint mindenki úgy gondolta, hogy a kilépéssel a briteknek befellegzett, ám a kilépés megszavazása óta szárnyal a gazdaságuk, nincs megkötve a kezük.

Ön lenézte a népszavazást, és a kilépés mellett kiállókat. Ön mitől véd meg minket, a szabadságtól és a demokráciától? Eljött az idő, hogy az emberek dönthessenek a jövőjükről” – folytatta a jobboldali politikus.

A képviselőnőt a többi képviselő felől csak dicséret érte a beszéde után.

Arra a kérdésre, hogy megválasztása esetén elindítja a kilépési folyamatokat Franciaországban elmondta, hogy ő a demokrácia híve és a népet kell megkérdezni, hogy mit gondolnak a “Frexitről”.

Beszédével Le Pen beszállt a jövő tavasszal esedékes elnökválasztási kampányba. A posztra kétség kívül Nicolas Sarkozy a legesélyesebb, aki 2007 és 2012 között már egy ciklus erejéig betöltötte az elnöki pozíciót.

Amennyiben a britek után a franciák is kilépnek az unióból az az EU végnapjait hozhatja el, hisz a két egyik legerősebb tagállam hagyná ott a nemzetközösséget.