Van történelmi jelentősége a népszavazásnak Gyurcsány Ferenc szerint. A DK elnöke az ATV-ben arról is beszélt, hogy egy érvénytelen referendum szerinte az elmúlt tíz év legnagyobb veresége lenne a kormány számára. A szavazás után az emberekben megmaradó félelmet tartja a legnagyobb problémának.

Az elmúlt tíz év legnagyobb veresége


Korábban azt mondta, Orbán Viktornak le kell mondania, ha nem lesz érvényes a népszavazás. „Ha én jól értem ennek a politikai kormányzati ciklusnak a fő tartalmát, akkor alapvetően ez az európai orientációnak a megkérdőjelezése. Ha a saját maga által kezdeményezett népszavazáson, legfontosabb politikai kérdésben, a saját törvényeik alapján vereséget szenvednek, az egy nagy pofon. Nem vagyok naiv, nem gondolom, hogy le fog mondani a miniszterelnök” – folytatta a DK elnöke.

Úgy gondolja, ez az elmúlt tíz év legnagyobb veresége lesz, az ellenzék számára pedig reméli az első komolyabb győzelem, hiszen meg fog rendülni a miniszterelnök leválthatatlanságába vetett jobb oldali hit, és mindig ez az első út a bukás felé.

Gyurcsány Ferenc azt is elmondta: „A miniszterelnök nem egy reprezentatív felmérést akart végeztetni, ezt meg lehetett volna oldani tíz millió forintból. Ő választott egy politikai eszközt, egy politikai fegyvert, kihívást intézett az országhoz, az ellenzékhez. Mondhatja, hogy a többség őt támogatja, de azt is ő mondta, hogy a népakarat a legitim kifejezése a népszavazás. A népakarat pedig azt mondja, hogy nincs igaza, viszontlátásra. A zsigereimben érvénytelen népszavazást érzek.”

Szerinte akkor tudja politikai célra használni a népszavazást, ha érvényes.

Gyurcsány szerint másfél évvel az általános választások előtt, ha a kormány számára lesz kedvező a népszavazás, akkor azt mondhatja, hogy a nép őt támogatja, mögötte áll az ország, és nem kell változtatni a politikáján.

„Brüsszelben folytatni fogja ezeket a játékokat, de azért ennek érdemi és komoly súlya – azon kívül, hogy egy bajkeverő miniszterelnök – nincsen” 
– tette hozzá a politikus.

Kevés jobb dolog történt az országgal

„Legitimnek tartom azt, hogy a miniszterelnök nem szereti az Európai Uniós együttműködést. Azt gondolom én és a DK, hogy kevés jobb dolog történt Magyarországgal, mint hogy ennek az 500 milliós közösségnek a tagjai lettünk” 
– mondta Gyurcsány.

Szerinte ezen a ponton történelmi a vetélkedés, hogy a magyar miniszterelnök az európai szélsőjobb vezetője lett. Csak az a kérdés, hogy megbecsüljük-e ezt a teljesítményt történelmi értelemben vagy sem.

Gyurcsány hozzátette: nem gondolja, hogy Orbán náci eszmék hirdetője lenne.

„Miközben tömegesen megbélyegzünk embereket a származásuk miatt, vagy korlátozzuk a sajtószabadságot, miközben magunk alá vonjuk az összes független intézményt, azt mondhatjuk, hogy itt önkény felé megy a kormányzati magatartás” 
– folytatta a DK elnöke.

A népszavazás után


„A népszavazás után a legnagyobb probléma az, hogy a félelem meg fog maradni. Itt marad egy olyan ország, amely nem bátran tekint a világra, hanem félelemmel. Én még olyan sikeres embert nem láttam, aki a görcseiben élt minden nap”, mondta a politikus. Hozzátette, azt tartja az igazi következménynek, hogy tavaly az emberek ötven százaléka félt a menekültek világától, ma ez nyolcvan százalék.

A DK-nak minden jó


Előválasztást tart szükségesnek a baloldalon az Együtt. A baloldali előválasztás kapcsán Gyurcsány Ferenc azt válaszolta:
„nekünk minden jó, politikai technikákról nem vitatkoznék. A fontos inkább a végeredmény, hogy álljon fel egy demokratikus alternatíva. Izgalmat az kelt, ha van kettő vagy három esélyes miniszterelnök jelölt is.” 

Szerinte az oldalukon álló pártok fejében legalább egy esélyes jelölt van, és az ő fejében is van legalább egy jelölt. Azt is hozzátette, hogy nem erősen szervezeti kötődésű a miniszterelnök jelölt, akire gondol.