Seszták Miklós: Magyarország nem fél
Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke szerint a magyar kormány olyan erővel tud majd fellépni a kötelező betelepítési kvóta ellen, amilyen felhatalmazást a népszavazáson kap.  
Amikor a migrációról és a kvótanépszavazásról beszélnek, lényegesen többről van szó, mint néhány ezer bevándorlóról, vagy arról, hogy az unió elvileg nem is hozhatna olyan hatáskörben döntést, amit Magyarország nem ruházott rá - mondta a kormánypárti politikus az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség A mi jövőnk a tét címmel pénteken, Budapesten rendezett tanácskozásán.

Szó van ugyanakkor nemzeti önazonosságtudatról, arról, hogy milyen jövőt, társadalmakat, milyen együttélési formákat képzelnek el Európában, és szó van egy értékvitáról is - mutatott rá Gulyás Gergely, aki hangsúlyozta: közös ügyről, nemzeti ügyről beszélnek, olyan politikai kérdésre kell helyes feleletet adni, amelyben nincsenek párthatárok. Kifejtette: míg az európai választópolgárok nagy többsége nyugaton is a bevándorlási hullám megfékezése, megállítása, a külső határvédelem mellett van, addig azt látták tavaly, hogy az európai politikai elit, a brüsszeli bürokraták az anarchiát ünnepelték, a közösségi jog lábbal tiprását, a schengeni jog semmibe vételét tartották jó európai magatartásnak. Ehhez képest azok voltak a rossz európaiak, akik a nemzetközi egyezményeket betartották. Magyarország úgy gondolja, nem lehet az Európai Unió mellett érvelni akkor, ha valaki egyidejűleg a közösségi jog lábbal tiprását tartja kívánatosnak - mondta.

Gulyás Gergely szerint aki nem tudja betartani a külső határvédelem területén vállalt kötelezettségét, annak nincs helye a schengeni zónában. Kitért arra is, közös cél kell, hogy legyen, az unió valamennyi tagállama és Brüsszel is lássa be végre, ha nem tartják be a saját közös normákat, ha úgy gondolják, semmibe lehet venni a közösségi jogot, akkor az unió fennmaradása kerülhet veszélybe. Kijelentette: vissza kell térni a jog talajára, ma a helyzet nem úgy áll, hogy az aki, a kvóták, a felső határ nélküli bevándorlás ellen van, az a jó európai. Egy szelfi és néhány szerencsétlen nyilatkozat elég volt meghívólevélnek, és arra, hogy százezrek és millió induljanak el Európa felé - idézte fel.

Gulyás Gergely szerint ha elfogadják azt a bizottsági jogszabály-kezdeményezést, ami felső korlát nélkül rendeli el a betelepítési kvótákat, akkor egyértelmű, írásba foglalt meghívó levelet adnak. Elmondta, azért sem lehet Magyarországra küldeni a tavaly illegálisan ideérkezetteket, mert mi voltunk az elsők, akik felhívtuk figyelmet, hogy Európa olyan problémát vásárol be magának ezzel a politikai irányvonallal, amelyet aztán nem lesz képes megoldani. Nem szabad megengedni, hogy azok, akik a bajt okozták, most szétterítsék - rögzítette, kiemelve: a fenyegetés, a veszély óriási. Magyarországnak is vannak integrációs tapasztalatai, és a társadalom hozzáállása összefüggésben van azzal, hogy a cigány közösség integrációja hogyan sikerült az elmúlt évtizedekben, évszázadokban - közölte, hozzátéve: Nyugat-Európában olyan integrációs modelleket látni, amelyeket szeretnének elkerülni.

Seszták Miklós: Magyarország nem fél

Magyarország nem fél, az ezeréves "történelmi múltunk alkalmas volt arra, hogy megmutassuk Európának, készek és képesek vagyunk" megvédeni az országot és az egész kontinenst - jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalökön.

A kvótareferendumról tartott lakossági fórumon Seszták Miklós hangsúlyozta, erről "a közös védelemről" dönthetnek október 2-án a magyarok, akiknek erről - egy érvényes és eredményes népszavazás keretében - egyértelmű, határozott és többségi véleményt kell mondaniuk. Ez egy olyan népszavazás, amely alapvetően meghatározza az ország sorsát, valamint komoly iránymutatást kell adnia Brüsszelnek is - mondta a miniszter, hozzátéve: ezért "nem kockáztathatunk, ott kell lennünk október 2-án".

Pelczné: Az EU egyre inkább kényszerítő intézkedéseket hoz és trükközik

Az Európai Unió egyre inkább kényszerítő intézkedéseket hoz, Brüsszelben szeretnek a tagállamok megkérdezése nélkül dönteni, és trükköznek is, hogyan tudják kikerülni a miniszterelnököket - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament, valamint a Fidesz alelnöke péntek este Mezőkövesden, az október 2-i népszavazásról tartott lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón. Kifejtette: a kötelező kvóta olyan állandó válságkezelő mechanizmust hívna életre, amely felhatalmazná az Európai Bizottságot, hogy a tagállamok megkérdezése nélkül bármikor eldöntse, kit mikor és hová telepít be. Ez szerinte olyan mértékű beavatkozás a szuverenitásba, amit még az Európai Unió sem tehet meg.

Pelczné Gáll Ildikó arról is beszélt, hogy a migránsválság velejárójaként biztonságpolitikai kérdéseket is meg kell vizsgálni, hiszen most már "a biztonságunkat sem tudják szavatolni". Rámutatott ugyanakkor: a biztonságpolitikai kérdések mindig nemzeti hatáskörbe tartoztak, és fontos, hogy ott is maradjanak.
Egy eredményes és érvényes népszavazás nyomán akár az alaptörvénybe is belekerülhet, hogy Magyarországra a magyar parlament megkérdezése nélkül nem magyar embereket nem lehet betelepíteni. Szavai szerint az EU-ban tartanak attól, hogy a magyar népszavazás példája ragadós lesz, és mások is véleményt fognak formálni. Így pedig már nem csak néhány, kényelmes brüsszeli szobában üldögélő, a választói akarattól nem befolyásolt ember hoz majd döntéseket - fogalmazott.

Az alelnök szólt arról is, hogy néhány vezető európai politikust csak egy dolog zavar az Európai Unióban, mégpedig az európai polgárok. "A mi politikánk lényege" viszont a választók akaratának megtestesítése - tette hozzá.

Pelczné Gáll Ildikó Angela Merkel német kancellár szavait is idézte. Az egyik egy évvel ezelőtti mondata az volt, hogy "megbirkózunk vele, sikerülni fog". A másik, e héten elhangzott mondata már az volt, hogy "az integráció nem járt sikerrel", illetve "ha tehetném, visszaforgatnám az idő kerekét". Ez utóbbi beismerése annak, hogy az EU migránskérdésben hozott összes döntése elhibázott volt - mutatott rá. 

Tállai: Történelmi jelentőségű a népszavazás

Tállai András, Mezőkövesd fideszes országgyűlési képviselője, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára történelmi jelentőségűnek nevezte az október 2-i népszavazást. Szerinte az EU-nak olyan nagy veszéllyel, fenyegetéssel szemben, mint a migránsválság, még nem kellett fellépnie. Azt mondta, érződik, hogy az EU vezetői nem találják a megoldást a 21. századi népvándorlásra. Hozzátette: az emberek azzal lennének elégedettek, ha meg tudnák védeni kultúrájukat, keresztény vallásukat, értékeiket, valamint biztonságukat; Európa egyik legnagyobb értéke ugyanis a biztonság. Mindehhez nincs szükség arra, hogy más földrészekről emberek milliói induljanak Európába és ellenőrizetlenül járkáljanak, telepedjenek le a tagállamokban - mondta. Magyarország mindezek ellen a maga módján küzd: kerítést épített, most viszont, október 2-án a magyar emberek támogatására is szükség van - fűzte hozzá.