Útvonalakat zárhat el és reptereket taszíthat káoszba az izlandi Katia vulkán. Ha tényleg kitör, az hónapokra tönkre vághatja a repülést Európában
A levegőbe kerülő nagy mennyiségű, tömény hamu nyirkos szürkeséggé változtathatja a kellemes időjárást. Nagy-Britanniában biztosan minden repülőtéren közlekedési káosz várható, mivel korlátozhatják a gépek fel- és leszállását, de akár egész Európában is megbénulhat a légi közlekedés. A hajtóművekbe kerülő hamu ugyanis katasztrófát okozhat.

További gond, hogy a vulkánból a légkörbe kerülő porszemcsék hőmérséklete elérheti a 870 Celsius-fokot is – egyes szakértők szerint a repülőgépek motorjai a legrosszabb esetben egyszerűen leolvadhatnak.

Mivel a vulkán már 100 éve szunnyad, a tudósok nem zárják ki azt sem, hogy ez lesz az utóbbi 200 év legnagyobb  vulkánkitörése és a légkörbe jutó hamu, ami eltakarja a napot akár Európa és Észak-Amerika hőmérsékletét több fokkal is visszavetheti.

1816 a nyár nélküli év néven vonult be a történelemkönyvekbe: bár a Föld átlaghőmérséklete 0,4-0,7 Celsius fokkal maradt el csak a szokásostól, a lehűlés példátlan mezőgazdasági katasztrófához és éhínséghez vezetett az Egyesült Államokban, Kanadában és Nyugat-Európában. A helyzet olyan rossz volt, hogy John D. Post történész egész kötetet szentelt neki A nyugati világ utolsó nagy létfenntartási válsága címmel.

A válság legfontosabb oka a történészek szerint az indonéziai Tambora vulkán egy évvel korábbi kitörése volt, ami 1815. április 5-én kezdődött, napokon át tartott, és 80 köbkilométernyi vulkáni anyagot bocsátott a levegőbe. Ez volt az emberiség írásos történelmének legnagyobb vulkánkitörése.

Szinte biztos

Az izlandi geológusok azért veszik szinte biztosra a kitörést, mert a Katia körül a korábbi négyszeresére ugrott a kisebb földrengések száma. Zavarba ejtő, hogy több mint 100 mozgást észleltek június eleje óta.

A szakértők a legutolsó rengések alapján attól tartanak, hogy lerobbanhat a vulkán kúpja, amely a 100 évvel ezelőtti utolsó nagy kitörése óra alakult ki. A Katia egyébként egy ősi legenda rettenetes trolljáról kapta a nevét.

Izland legutoljára 2010-ben, az Eyjafjallajokull, majd 2011-ben a Grimsvotn vulkán kitörésével hívta fel magára a figyelmet. Az utóbbi 17 kilométer magas hamufelhőt lövellt maga fölé. A meteorológusok szerint nem ritka, hogy a nyári időszakokban megnő a vulkánok aktivitása.

Forrás: napi.hu