“Evan talán arra vágyik, hogy leteperje a saría-rendőrség” – miközben a hazai baloldali sajtó Szijjártó Péteren, addig a brit kommentelők azon az Evan Davisen köszörülték a nyelvüket, aki egy interjúban felvilágosította a magyar külügyminisztert, hogy Londonban nincsenek no-go zónák. Míg a magyar portálok szerint az egész világ előtt szégyenítette meg a külügyminisztert egy ravasz újságírózseni, addig a brit kommentelők Davist ostobázták le, akinek azt ajánlották, több időt kellene forgatócsoport és rendőri védelem nélkül az utcán töltenie. Egy hozzászóló szerint a BBC már rég elvesztette a kapcsolatát a valósággal, ehelyett azt a véleményt hangoztatják, amelyet az USA előír a számukra.
Szárnyalt a káröröm

Repkedtek a jelzők Szijjártó Péter a BBC Newsnight című műsornak adott interjújával kapcsolatban. Egyes portálok szerint jól megkapta a hazudozáson kapott külügyminiszter, míg más portál szerint a BBC „megtépte” Szijjártót. A legélsesebben talán a 444.hu fogalmazott, amely szerint az egész világ előtt szégyenítették meg a külügyminisztert. Mint kifejtik, a legkellemetlenebb élethelyzetek listájának legelején van az élmény, amikor nyilvánosan hazudozásnak kapnak, valamint amikor széles közönség előtt egy ravasz ember porig aláz.

Újságíró-zseni kontra trufa magyar külügyminiszter

A portál külön kiemeli, hogy Evan Davis és Szijjártó Péter nincsenek egy súlycsoportban, mert míg a riporter Oxfordban és a Harvardon végzett, addig Szijjártónak csak egy sportmenedzseri diplomája van. A portál nagy élvezettel úgy számol be a riportról, hogy

Davis egy ideig hagyta ficánkolni Szijjártót, aki felmondhatta, amit a Brexitről és a szabad munkaerőáramlásról tud. Utána viszont jöhetett az a néhány perc, amit nézve nyilván mindenki, aki megveti a kínzást, kicsit lesütötte a szemét.

…és mégis úgy hiszi, vannak no-go zónák?

Az ominózus riportban Davis azt kérdi Szijjártó Pétertől, komolyan gondolja -e, hogy vannak no-go zónák az Egyesült Királyságban, és hogy járt –e a magyar külügyminiszter egyáltalán Londonban. Mikor Szijjártó azt válaszolja, hogy szereti Londont, Davis neki szegezi a kérdést, „és még így is azt hiszi, hogy ott no-go zónák vannak, ahol a migránsok átvették az irányítást? Ez nevetséges!” Davis ezek után kérdőre vonja a magyar külügyminisztert, hogy egyeztetett -e a brit kormányban erről bárkivel. Majd fölháborodottan közli Szijjártóval, hogy „ezek pontatlan információk, és lejáratják az országot“.

A brit külügy is beállt a sorba

A BBC példáján felbuzdulva a brit külügy is beállt a sorba, amikor egy rövid nyilatkozatban utasította vissza annak a magyar kormány által készített szórólapnak a tartalmát, amely arra utal, hogy London egyes területeire nem lehet bemenni, mert a bevándorlók nagy száma miatt e területeket a hatóságok nem tudják ellenőrzésük alatt tartani. A minisztérium álláspontja szerint a szórólap egyértelműen pontatlan. Nincsenek olyan területek az Egyesült Királyságban, amelyeken ne lehetne érvényt szerezni az Egyesült Királyság törvényeinek – áll a Foreign Office állásfoglalásában. A külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a budapesti brit nagykövetség már kifejezte aggályait a magyar kormánynak a szórólap tartalma miatt.

A kormányzati kampány egyik szórólapja azt hangoztatja, hogy több száz “no-go” zóna van Európa nagyvárosaiban. S magyarázatként hozzáfűzi: a “no-go” zónáknak nevezett területek olyan városrészek, amelyeket a hatóságok nem képesek ellenőrzésük alatt tartani. Ezekben a kormányzat szerint a befogadó társadalom írott vagy íratlan normái nem érvényesülnek.
Evan, te ostoba!

Úgy tűnik a BBC Facebook-oldalának brit kommentelői ugyanakkor nem feltétlenül osztják sem a közszolgálati televízió, sem az Oxfordban és a Harvardon végzett Evan Davis, sem pedig a brit külügyminisztérium véleményét a no-go zónákkal kapcsolatban. Némelyek nemes egyszerűséggel csak annyit kommenteltek a Szijjártó Péterrel készült videó alá: Vannak! Mármint ilyen zónák. Vagy annyit, „Evan, te ostoba!”

Több időt kellene kint tölteni…

Egyes hozzászólók természetesen bővebben is kifejtik véleményüket, különösen Evan Davis, a BBC és a valóság kapcsolatát illetően. Többen megjegyzik, Davisnek több időt kellene a szabad ég alatt lennie, vagy a BBC újságíróinak meg kellene próbálni kis időt a forgatócsoport és a rendőri védelem nélkül az utcán tölteni. Egy kommentelő szerint a BBC teljesen eltávolodott a valóságtól, és csak az számít valóságnak, amit az USA kitalált a számára. Egy hölgy pedig arról ír, „talán Evan szeretné kipróbálni, ahogy sört kortyolgatván kutyát sétáltat a lenge öltözetű barátnőjével, és hirtelen leteperi a saría-rendőrség”. A kommentelő még azt is hozzáteszi, „Faszfej!”

Szállj le Hunslow-ban, Evan!

Több hozzászóló utal London egyes negyedeire is, mint no-go, vagy legalábbis fokozottan veszélyes zónákra. Egy kommentelő azt írja, „Londonban dolgozom, de szerencsére nem ott élek. Félelmetes hely”. Másvalaki arról számol be, „a  fiamat és a barátait megtámadták. Visszataszító!”. Egy hozzászóló azt javasolja, „szállj le Hunslow-ban este Evan, nem lesz egyszerű kardioedzés”. Majd hozzáteszi, jó lenne abbahagyni a nézők hülyítését. Van aki szerint pedig „elég csak annyit mondani, Luton”.