A demokrata elnökjelölt kampánystábja megpróbálja rávenni a fősodratú médiát, hogy ne közöljön anyagokat Hillary Clinton egészségügyi állapotáról – állítja a The Hill kongresszusi lap. Egy mexikói szenátor visszakövetelné Texast és Kaliforniát, ha Donald Trump lenne az elnök.
Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt kampánycsapata nyomást gyakorol a sajtóra, hogy ne foglalkozzék Clinton esetleges egészségügyi problémáival – írta az amerikai törvényhozás ügyeivel foglalkozó The Hill című lap csütörtökön. A washingtoni kongresszusi politikusokkal és politikával foglalkozó, többnyire bennfentes, első kézből származó információkat közlő lap A Clinton-stáb óvatosságra inti a médiát címmel közölt riportot.

Hillary Clinton legutóbb hétfőn kapott hosszas, percekig tartó köhögőrohamot, amikor Clevelandben tartott választási nagygyűlést. Maga Clinton tréfával ütötte el a kellemetlen epizódot, mondván, nyilván allergia, hiszen mindahányszor Donald Trumpról beszél, köhögés jön rá. Munkatársai azonban az ezt követő sajtóvisszhangok nyomába eredtek.

A The Hill idézi Nick Merrill kampányszóvivőt, aki Twitter-üzenetben kritizálta az NBC televízió riporterét, amiért megírta Clinton köhögőrohamát. „Nincs jobb dolga?” – írta Andrew Raffertyről, aki rövid tudósításban számolt be a történtekről, és leszögezte, hogy „a választási kampányban eddig ez volt a legagresszívabb köhögőroham”, amellyel a demokraták elnökjelöltjének meg kellett küzdenie.

A The Hill véleménye szerint a Clinton-stáb kezdi komolyan venni a Hillary Clinton egészségéről, lehetséges betegségeiről a jobboldali médiában megjelenő információkat. „Megpróbálják rábírni a média fősodrát, hogy ne adják tovább ezeket az egyébként többnyire a marginális sajtóban megjelenő információkat” – fogalmazott a kampánycsapatról a lapnak Jim Manley, Hillary Clinton egyik munkatársa. Hillary Clinton egészségi állapotáról egyébként az idegrendszeri betegségek különböző válfajaitól a Parkinson-kórig sokféle értesülés kering az amerikai jobboldali sajtóban, köztük a nagy nézettségű Fox-televízióban is, amely a napokban egész műsort szentelt a témának.

Egy mexikói szenátor felvetette, hogy országa akár vissza is követelhetné Texast és Kaliforniát, ha Donald Trump lesz az elnök, és felmondja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt. Armando Rios Piter szenátor szerint ez esetben Mexikó semmisnek tekinthetné többek között azt az 1848-ban kötött kétoldalú egyezményt, amelynek értelmében a két déli állam Mexikótól az Egyesült Államokhoz került. A szenátor, aki erről törvényjavaslatot is benyújt a mexikói törvényhozásban, a The Telegraphnak adott interjút Mexikóvárosban.