A 2015. november 13-i párizsi és a 2016. március 22-i brüsszeli merényleteket elkövető terroristasejt több tagja tartózkodott hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon – tudtuk meg. A magyar rendvédelmi szervek megállapították: az Iszlám Állam által kiképzett terroristák a migránsáradatot kihasználva az úgynevezett balkáni útvonalon érkeztek hazánkba. Értesüléseink szerint a merényletek egyik operatív lebonyolítója, Salah Abdeslam háromszor is járt Magyarországon a terrorcselekményeket megelőző időszakban. Cikkünkben a marokkói származású, belga születésű, ám francia állampolgárságú terrorista utolsó útját tekintjük át.
Kormánypárti politikusok és nemzetbiztonsági szakértők számtalan alkalommal hívták fel a figyelmet arra, hogy az Európára nehezedő migrációs nyomás rendkívüli biztonsági kockázatokat jelent. Az illegális bevándorlás eddigi csúcsidejében ugyanis naponta több mint tízezer ember lépett be a schengeni övezetbe mindenféle ellenőrzés nélkül.

A három terrorista a balkáni útvonalon, a migránsáradatot kihasználva, hamis szír útlevéllel érkezett Magyarországra
A párizsi és a brüsszeli terrorcselekmények egyértelműen bizonyították, hogy nem politikusi szócséplésről, hanem nagyon komoly problémáról van szó. Lapunk információi szerint a magyar rendvédelmi szervek belga és francia jogsegélykérelmekre végzett felderítő munkája megállapította, hogy a merényletek elkövetői közül több mint tíz fő tartózkodott, illetve utazott át Magyarország területén 2015 júliusa és novembere között.
A Pillangó utcai Grand Park Hotel puritán hely, ideális a bujkálásra. A bejárat egy belső udvaron – egy gyrosos közvetlen kö­zelében, a zuglói Tescótól néhány méterre – helyezkedik el.
04_hotel2_mo
Ottjártunkkor már csupán közös fürdős szobát lehetett foglalni. Érdeklődésünkre a környéken közölték, gyakori vendégek az arab férfiak. A cégadatok szerint a szálloda is arab tulajdonban van.
Hotel 30-at egy körfolyosós, nagyobb méretű, Rákóczi úti lakás feldarabolásával hozták létre. Amikor szobát szerettünk volna foglalni, egy tréningruhás asszony telefonon kérdezett meg valakit arról, hogy lehetséges-e.
04_hotel1_mo
Majd közölte, hogy 39 euróért tud szállást adni egy napra. A szomszédságban kérdésünkre nevetve mondták: itt magyar embert nem gyakran láttak.
Úgy tudjuk, az elhárítóknak a terroristák által hátrahagyott nyomokból nagyrészt sikerült rekonstruálniuk a történteket. Egyebek mellett bizonyítást nyert, hogy Salah Abdeslam, a párizsi terrorcselekmények egyik kulcsfigurája, logisztikai szervezője háromszor is járt Magyarországon. Abdeslam harmadik útja meglehetősen pontos képet ad arról, hogy az Iszlám Állam miként használja ki az illegális bevándorlást különböző terrorcselekmények végrehajtása érdekében.
De először nézzük, mit lehet tudni Salah Abdeslamról. A férfi belga születésű, ám francia állampolgár. Szülei Észak-Marokkó egyik kistelepüléséről származó bevándorlók. Két testvére van, Ibrahim és Mohamed. A család az 1960-as évek óta él Belgiumban, a francia állampolgárságot még akkor szerezték meg, amikor Algériában éltek. Abdeslamot, akiről egyértelműen kiderült, hogy kapcsolatban állt az ISIS terrorszervezettel, 2016. március 18-án fegyveres rajtaütéssel fogták el Brüsszelben.
Térjünk vissza 2015 szeptemberéhez. A balkáni útvonalon, az illegális bevándorlók közé vegyülve három, az Iszlám Állam által kiképzett katona érkezett Magyarországra: a 29 éves, algériai származású Omar Mostefai, a 28 éves, ugyancsak algériai származású Samy Amimour, valamint a 23 éves, marokkói származású Foued Mohamed-Aggad. A három férfi Budapestre utazott, ahol egy szír származású embercsempész segítségével szeptember 9-én foglaltak szobát. Nem voltak anyagi gondjaik, ezt jól jelzi, hogy a zuglói Grand Park Hotelben szálltak meg.
A magát nyugodt, csendes és igényes helyként hirdető hotelben a szállás egy főnek naponta csaknem tízezer forintba kerül. A hotelbe a három férfi hamis szír útlevelekkel jelentkezett be, amelyekről helyben fénymásolat készült. Az okmányokat Jamal Salah, Fooad Moosa és Husein Alkhlf névre állították ki. A terroristák szeptember 16-ig tartózkodtak a hotelben, szobáikat gyakorlatilag el sem hagyták.
Társaikkal a kapcsolatot főként feltöltőkártyás mobiltelefonok segítségével tartották. A kártyákat rendszeresen cserélték. 16-án a Keleti pályaudvarhoz mentek, ahol ezer eurót vettek fel egy közismert pénzátutalási rendszeren keresztül. Az összeget Salah Abdeslam belgiumi bűntársa utalta át, és a Jamal Salah névre kiállított hamis útlevelet használó Omar Mostefai vette fel.
Másnap, tehát szeptember 17-én az ugyancsak Magyarországra érkező Salah Abdeslam és a három férfi 14 óra 40 perc körül találkozott a Keleti pályaudvar parkolójában, ahol rövid megbeszélést folytattak. Azt, hogy az egyeztetés nem tarthatott sokáig, bizonyítja: Abdeslam nem sokkal később már a közelben lévő, Rákóczi út 30. alatti Hotel 30-ban pihent. A szállodában megtalálták a férfi belga tartózkodási engedélyének fénymásolatát.
Molnár Zsolt (MSZP) 2015. január 15.: Nincs közvetlen összefüggés a bevándorlók és a terrorizmus között. Ha megnézzük, hogy most mi történt Franciaországban, akkor azt látjuk, hogy Párizsban született, franciául anyanyelvi szinten beszélő, helyben szocia­lizálódott, ott dolgozó, uniós útlevéllel rendelkező francia állampolgárok követték el a támadásokat. Ilyen helyzetben azt mondani, hogy a bevándorlás korlátozása, átstrukturálása megoldaná a terrorizmust, nagyon nagy hiba.
Szanyi Tibor (MSZP) 2015. június 26.: A terrortámadások ellenére nem jelenthető ki az, hogy a bevándorlók integrációja csődöt mondott volna Nyugat-Európában. Úgy lehet mondani, hogy a nyugati kultúra és bizonyos kihívók – most jelen esetben főként az iszlamizmus – közötti csatáról van szó, de az iszlamizmust nem merném kultúrának nevezni.
Tóbiás József (MSZP) 2015. november 16.: A józan többség tudja Európában, hogy a párizsi terroristákat semmilyen kerítés sem állíthatta volna meg. Akik ilyen helyzetben a közéletet hiszterizálni, a politikai tőkéjüket kovácsolni igyekeznek, azok mind a terroristák céljait segítik. A józan többség Európában pontosan tudja, hogy a terrorizmusért a terroristák felelnek. A közös Európa sem kulturális, sem gazdasági, sem társadalmi, sem demokratikus értelemben nem engedheti meg, hogy bezárkózzon.
Szigetvári Viktor (Együtt) 2015. november 16.: Elfogadhatatlan és felháborító, hogy Orbán Viktor bármilyen módon is összefüggésbe hozza a bevándorlás jelentette kihívást a párizsi terrortámadásokkal. A kormányfőnek lehetősége lett volna korrigálni a korábbi bevándorlásellenes politikáját annak érdekében, hogy támogassa és ne szabotálja a közös európai megoldást. Az erősebb Európát csak úgy lehet megteremteni, ha a kötelező kvóták mellett egy új kitoloncolási politikát, egy új dublini egyezményt teremtenek, de továbbra is emberként bánnak a menedékkérőkkel.
Schiffer András (LMP) 2015. november 16.: Azt a munkát, amit el kellett volna végezni, Magyarország sem végezte el a kritikus hónapokban. Pont az nem történt meg, hogy az unió képes legyen megkülönböztetni a tényleges menekülteket, a gazdasági bevándorlókat és a terroristákat. Ebben a helyzetben az az elsődleges, hogy az unió még véletlenül se menjen bele egy gyűlöletspirálba, amely erőszakspirált szül. Nincs meg a politikai akarat, hogy az unió eldöntse, akik már beléptek a területére, azokkal mi történjen.
Gyurcsány Ferenc (DK) 2015. november 20.: Francois Hol­lande francia elnök szerint amikor azt mondják, hogy van kapcsolat a terrorizmus és a menekültáradat között, arra azt feleli: igen, van. Az a kapcsolat, hogy a terror elől menekülnek a menekültek. Franciaország befogadó nemzet, és vállalja, hogy a már itt lévő menekültek egy részét, 30 ezer embert befogad. Ez a helyes magatartás, nem pedig az, amit a keresztényiet­len miniszterelnök velünk elfogadtatni szeretne.
Este 10 óra körül Abdeslam egy Audi A6-os autóval visszament a Keleti pályaudvarra, felvette három társát, majd az osztrák határ felé vették az irányt. Omar Mostefai, Samy Amimour és Foued Mohamed-Aggad neve a párizsi terrorcselekmények után árasztotta el a világsajtót. Ők voltak ugyanis azok, akik a párizsi Bataclan színházbeli mészárlást végrehajtották.
Mint ismert, 2015. november 13-án este terrortámadás-sorozatot követtek el egy előre megtervezett akció részeként Párizs forgalmas pontjain gépfegyveres terroristák. Három különálló robbantás és hat lövöldözés történt, köztük Párizs északi városrészében, a Stade de France stadionnál és a Bataclan színházban.
A beszámolók szerint csaknem 150 embert gyilkoltak meg, a merényleteknek több mint 200 sérültje volt. A sajtó először 2015. december 2-án közölte, hogy Abdeslam a párizsi vérengzés előtti időszakban Magyarországon járt. A francia RTL Rádió ekkor arról is értesült, hogy a terrorista augusztus 4-én Görögországban is megfordult, ahonnan komppal kelt át Olaszországba.
Angela Merkel német kancellár: „Az Iszlám Államtól ismert terrorizmus jelensége nem a menekültekkel jött el hozzánk, már korábban is itt volt.”
Francois Hollandefrancia köztársasági elnök: „Sokan kapcsolatot látnak a Közel-Keletről érkező menekültek és a terrorfenyegetettség között. Valóban összefüggő jelenségekről van szó, hiszen Szíria és Irak polgárai azok elől menekülnek, akik bennünket is támadnak.”
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke: „Nem szabad összekevernünk az Európába érkező különböző embereket. Akik a párizsi támadást végrehajtották, ugyanazok, akik menekülésre kényszerítik a Föld balszerencse sújtotta boldogtalanjait.”
Armin Laschet, a CDU észak-rajna–vesztfáliai elnöke, Deutschlandfunk:„Egyáltalán nem értem, mi köze van annak, hogy az Iszlám Állam terroristái támadást hajtanak végre Párizsban ahhoz, hogy mi Németországban védelmet nyújtunk olyan embereknek, akik éppen az IS elől menekültek el. Nem világos számomra ez az összefüggés. Már a menekültáradat előtt is volt terror.”
Daniel Cohn-Bendit volt európai parlamenti képviselő: „A menekültek 99 százaléka nem terrorista. Persze lehet, hogy egy-két százalékuk az. Ez azonban két olyan dolog, amelyet nem szabad összefüggésbe hozni. Már azelőtt volt Iszlám Állam, hogy megérkeztek volna hozzánk a bevándorlók.”
Zoran Milanovic korábbi horvát miniszterelnök: „A határok lezárása nem fog megmenteni minket ezektől a dolgoktól (iszlamista terrortámadások). Horvátország a készültség legmagasabb fokán áll az állampolgárok védelme tekintetében, mindent megteszünk a béke és a biztonság szavatolásáért.”
Sigmar Gabriel alkancellár, a német szociáldemokrata párt (SPD) elnöke: „Aki azt gondolja, hogy a menekültek áradatai felelősek az Iszlám Állam merényleteiért, az nagyon alábecsüli a dzsihadista terroristákat, akiknek egyébként nincs is szükségük arra, hogy menekültként szivárogjanak be.”
Cecile Pouilly, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője a magyar kvótareferendumról: „Megdöbbentett minket a [magyar] miniszterelnök bevezető üzenete, amely összefüggést sejtet a migráció és a terrorista támadások között, beleértve az ez év január elején Párizsban történt támadást.”
Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője: „Attól tartok, még semmit sem láttunk. Az Europol adatai szerint három-ötezer harcos térhetett vissza Nyugat-Európába a közel-keleti terroristacsoportoktól. Néhányuk megbújt az Afrikából és Ázsiából érkező százezrek között. […] A párizsi merényletsorozat elkövetői közül ketten is harcoltak Szíriában.”
Ezt követően számos európai lap írt arról, hogy Abdeslam a Magyarországon tartózkodó migránsok népes csoportjából toborzott maga mellé tettestársakat.
A valósághoz legközelebb álló információkat a The New York Times tette közzé. A lap 2015. december 17-én arról számolt be, hogy Abdeslam Budapesten vett fel két személyt, akik részt vettek a párizsi merényletek elkövetésében.