A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója megerősítette a Magyar Hírlap információit, miszerint a tavaly november 13-i párizsi és az idén március 22-i brüsszeli merényletek több elkövetője is hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon tartózkodott. Az ATV műsoraiban ennek kapcsán két politikus és egy szakértő is a hazai szolgálatok felkészültségéről értekezett.
Van összefüggés a migráció és a terrorizmus között

Az egyik bevándorlási áradattal érkeztek azok a terroristák, akik egy hetet egy szállodában töltöttek Budapesten, és találkoztak Salah Abdeslammal, majd Párizsba távoztak – ismerte el Tuzson Bence az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A kommunikációért felelős államtitkár szerint ebből is látszik, hogy alaptalanok azok az állítások, amelyek korábban kizárták a migráció és a terrorizmus közötti összefüggéseket. Úgy vélte, Magyarország azóta egy sokkal védettebb ország, ez ma már nem fordulhatna elő.


"Putyini módszerek

A terrorellenes küzdelmet egyedül egy nemzet nem tudja megvívni – mondta Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke az ATV Start című reggeli műsorában, hozzátéve, hogy szerinte a nemzetek együttműködését Orbán Viktor „putyini módszerekkel verte széjjel”. A politikus úgy vélekedett, hogy a magyar titkosszolgálat szakmai munkáját „olyan nagymértékben destabilizálja az orosz érdekeltség, Orbán családjának, környezetének korrupt érdekeltsége, hogy nem akarnak együtt dolgozni velük a nemzetközi, a nyugati szakszolgálatok és szervezetek”.

Azért fordulhatott elő szerinte, hogy
Magyarországon készítették elő a francia merényletet, mert nem tájékoztatták a magyar titkosszolgálatot, hogy terrorista gyanús személy jutott be az országba.

Meglátása szerinte az elmúlt másfél év alatt normális társadalmi vitát lehetett volna folytatni, és legalább tízezer menekültet be tudtunk volna fogadni, tisztességes táborokba, megfelelő ellátással. Ehhez képest a kormány embertelen módon járt el, és félelembe tartotta az országot.

Cseri Ferenc biztonságpolitikai szakértő szerint a terroristák ellenőrzését ketté kell választani, mivel van olyan hatósági személy, aki a helyszínen tevékenykedik és van, aki utazik. Ahhoz, hogy egy másik országban ellenőrizni lehessen az illetőnek, vagy az illetőhöz kapcsolódó személyek tevékenységét szükség van nemzetközi kommunikációra, információcserére a társszolgálatok között. E nélkül nem lehet megszervezni az ellenőrzésüket, például a megfelelő technikai eszközök segítségével – mondta a szakértő az ATV Start című reggeli műsorában.

Miután a terroristák magyarországi, budapesti tevékenységét csupán visszamenőleg göngyölítették fel, szolgálatoknak valószínűleg nem voltak információik arról, hogy hol tartózkodnak és merre mozognak a terroristák, illetve arról sem tudhattak, hogy honnan és mikor érkeznek hazánkba.
„Ha nincs ilyen információ a magyar szolgálatok birtokában, akkor nem tudnak a nemzetközi kapcsolatokon keresztül segítséget kérni a társszolgálatoktól” – tette hozzá Cseri Ferenc.