Európát felkészületlenül érné egy esetleges orosz támadás, ugyanis nincs védelmi terve egy invázióra.
Sir Richard Barrons, exNATO-vezér szerint Európa tehetetlen lenne egy esetleges orosz támadás előtt, ugyanis nincs védelmi terve az invázióra.

A katonapolitikai szakértő azt mondja, hogy Oroszország 2 nap alatt európai területre tudná vezényelni vízi és szárazföldi csapatait egyaránt, míg a NATO-nak hónapokba is telhetne válaszcsapást indítani.

Barrons megjegyezte, Franciaország, Németország és Olaszország félvállról veszi Oroszország agresszív magatartását, amik komoly területi veszteségekkel járhatnak.

Augusztusban az ukrán elnök szóvivője azt nyilatkozta, hogy az oroszok támadásra készülnek. Az ukrán kormány és a krími tatár aktivisták is csapatmozgásokat figyeltek meg a Krím-félszigeten, az oroszok egy időre lezárták a területre vezető átkelőket, a félsziget északi részén egyre több az orosz nehézfegyverzet a jelentések szerint.

A NATO bármikor letarolná az oroszokat

A NATO négy “erős” zászlóaljat állomásoztat rotációs rendszerben Lengyelországban és a balti államokban, válaszul az ukrajnai orosz beavatkozásra – jelentette be Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára júniusban.

A többnemzetiségű erők felállítása világos üzenetet fog küldeni, hogy a NATO kész megvédeni a szövetségesek mindegyikét” – szögezte le sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg.

A kollektív védelem működését biztosítani hivatott csapatok pontos méretéről, összetételéről még nem született döntés, de az biztos, hogy mindegyik zászlóaljban több száz, ezernél viszont kevesebb katona fog szolgálni.

Stoltenberg ugyanakkor kijelentette, a védelmi és az elrettentési képességeink természetesen nem csak ezen a négy zászlóaljon nyugszanak”.

Hangsúlyozta: a NATO előretolt katonai jelenléte kiegészíti a gyors-reagálású erők kelet- és közép-európai telepítését.