Brüsszeli látogatása után félreértették, amit mondott, de pártja továbbra is egyértelműen fogalmaz a népszavazás kérdésében – mondta el az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Molnár Gyula, az MSZP elnöke, aki Kálmán Olga ötletére reagálva elismerte hogyan tervezik a pozsonyi uniós csúcs után megtorpedózni a kvóta-referendumot.
A pártelnök augusztus végén járt Brüsszelben, és miután hazatért, egy sajtótájékoztatón kijelentette: az MSZP nem támogatja a kötelező betelepítési kvótát, és ha a kormány Országgyűlésnek benyújtandó törvényjavaslata is ezt tartalmazza, akkor azt a szocialisták készek támogatni. Mondataiból komolyabb bonyodalmak adódtak, ám szerinte a sajtó csúsztatott össze két mondatelemet, pedig ő direkt szétválasztotta a népszavazást és a migránskérdés megoldási lehetőségeit – magyarázta Kálmán Olgának szerda este a politikus.

Mint mondta, már Brüsszel után jelezte – igaz feltételes módban –, hogy parlamenti határozattal kellene felhatalmazni a magyar kormányt a kvótakérdésről szóló uniós tárgyalásra. Ebben az esetben azonban nincs szükség népszavazásra, pláne, hogy időközben jelentősen megváltozott az unió betelepítésre vonatkozó elképzelése is. Végül a szocialista frakció úgy döntött, hogy megvárják a hétvégi pozsonyi uniós csúcs eredményét, amelynek következtében akár egy telkesen új helyzet is előállhat.

Amikor Kálmán Olga rákérdezett, hogy milyen határozati javaslatot tervezett benyújtani az MSZP a Parlament elé, Molnár Gyula annyit mondott, hogy abban az országgyűlés a népszavazási kérdés visszavonására szólította volna fel a kormányt. A műsorvezető ekkor egy frappánsabb ötlettel állt elő, és kifejtette, hogy a népszavazási kérdés pozitív megfogalmazása célravezetőbb lenne, vagyis hogy a parlamenti határozat értelmében az unió nem dönthet a kötelező betelepítésről a magyar országgyűlés felhatalmazása nélkül.

„Megmondom őszintén, hogy most teljesen eltalálta azt, amit terveztünk”– ismerte be Molnár Gyula, és elmondta, hogy valóban a T. Házzal tervezték kimondatni a népszavazási kérdés okafogyottságát, miután az abban megfogalmazott probléma parlamenti hatáskörben is kezelhető. Ha pedig megszületik egy ilyen, valamennyi frakció által támogatott döntés, akkor a továbbiakban nincs szükség népszavazásra, és az azt körülvevő felhajtásra.