Az Alternatíva Németországnak (AfD)  a berlini választásokon elért sikerek után már a szövetségi parlamenti választásokra készül, középtávon pedig hatalomra akar kerülni.
Az AfD elsősorban az Angela Merkel vezette CDU menekültügyi politikájának bírálatára épít.

Az AfD társelnöke, Frauke Petry a berlini sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a párt vasárnap sorban a tizedszerre jutott be a tartományi törvényhozásba, és a felmérések szerint valószínűleg 10 százalék feletti eredménnyel kerül be a Bundestagba egy év múlva. Az első ciklust ellenzékben töltik el, de akár már a 2021-es Bundestag-választás után kormányzati pozícióba kerülhetnek.

A párt a vidékies tartományokban már többször szerepelt sikeresen, de a nagyvárosokban eddig kevésbé volt népszerű. Hamburgban korábban 6,1 százalékos, Brémában pedig 5,5 százalékos eredményt értek el, amihez képest a berlini választásokat “grandiózus sikerként” értékelte Jörg Meuthen, az AfD társelnöke.

Georg Pazderski tartományi listavezető elmondta, hogy az AfD konstruktív ellenzéki szerepre készül a képviselőházban és a többi demokratától is konstruktív viszonyulást vár el a tevékenysége iránt.

A párt nemcsak a főváros keleti részén sikeres, ahol a szavaztok 17 százalékát szerezte meg, hanem az egykori Nyugat-Berlin területén is, ahol 12 százalékos eredményt ért el. Ez azt mutatja, hogy az AfD “nem keletnémet jelenség”, hanem országos erő.

Vasárnap a képviselőház mellett a 12 kerületi közgyűlést is újraválasztották. A közgyűlésből kerül ki az adott kerületet irányító testület, amely a kerületi polgármesterből és négy úgynevezett kerületi tanácsnokból áll. A pozíciókat a választási eredménynek megfelelő arányban osztják el a pártok között. Ebből adódóan a 2013-ban alapított AfD története során először döntéshozó szerepbe került, várhatóan 7 tanácsnoki tisztséget szerez – mondta Georg Pazderski.

(MTI)