Az ember bélrendszere több ezer fajta baktériumot tartalmaz, de minden embernél különböző összetételben. Néhány jótékony hatású, néhány semleges, néhány pedig akár problémákat is okozhat. Ha a "jó" és "nem túl jó" baktériumok között felborul az egyensúly, akkor problémák léphetnek fel az immunrendszerben, az emésztésben, sőt, ez még a mentális egészségünkre is hatással lehet.
Az antibiotikumok, stressz, a túlzott mennyiségű alkohol, a klór és más méreganyagok elpusztítják a jó baktériumokat, és elősegítik a kártékony baktériumok osztódását. A bélflóra egyensúlyának helyreállításához az embernek jó baktériumokat, vagyis probiotikumokat kell a bélrendszerébe juttatnia.

A probiotikumok természetes módon számtalan táplálékban találhatóak meg. A nyugati étrend legnépszerűbb probiotikum-forrása a joghurt. Míg a tejtermékeket nem mindenki tudja megemészteni, az erjesztett tejtermékek esetében jelentősen alacsonyabb az allergiás reakció kialakulása, valamint ezek a táplálékok rendkívül jó hatással vannak az egészségünkre is. Ezen kívül a kecsketejből készült joghurttal kiválóan helyettesíthető a tehéntejből készült joghurt, mivel a tápanyag-összetétele jobban hasonlít az emberi tejhez, így könnyebben emészthető a szervezet számára is.

Ebben a cikkben arról olvashat, hogyan segít a joghurt abban, hogy egészségesek maradjunk.

1. Hosszabb élettartam

Egy, a New York Városi Egyetem által készített nagyobb, átfogóbb tanulmány során bebizonyosodott, hogy azoknál, akik naponta körülbelül 2 csésze joghurtot vagy erjesztett tejet fogyasztottak el, megnőtt a várható élettartam azokhoz képest, akik csak keveset, vagy egyáltalán nem fogyasztottak az említett táplálékokból. Ezen kívül csökkent a szívproblémákhoz és a rákhoz köthető halálozások száma is a fent említett csoportnál.

2. Erős csontok

Ugyanezen az egyetemen egy másik tanulmányt is készítettek, amely során bebizonyosodott, hogy a joghurtot fogyasztó nőknél 30-51 százalékban csökkent a csípőtáji törések aránya. Továbbá a rendszeresen joghurtot fogyasztó férfiaknál a csípőtáji törések aránya 25 százalékkal csökkent.

Egy svéd tanulmány során 60 000 nőt 20 évig figyeltek meg. A tanulmány szerint minden, naponta elfogyasztott erjesztett tejtermékkel (joghurt, kefir vagy tejföl) 10-15 százalékkal csökkent a csípőtáji törések kockázata.

3. Segít a cukorbetegség kialakulásának megakadályozásában

Egy, a Harvard Közegészségügyi Iskolája által készített tanulmány bizonyítja, hogy azoknál, akik minden nap fogyasztanak joghurtot, alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

A kutatók összesítették három tanulmány eredményeit, amelyek egészségügyi szakemberek kórtörténetét és szokásait vizsgálták. A kutatók megállapították, hogy csupán napi 28 gramm joghurt elfogyasztásával 18 százalékkal csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

4. Csökkenti a vérnyomást

Az Amerikai Szív Egyesület (amelyet többek között a Dannon cég alapított) által készített tanulmány bebizonyította, hogyha az ember több joghurtot fogyaszt, viszont nem emeli a napi elfogyasztott kalóriamennyiséget, akkor csökkenhet a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.

A kutatók több mint 2000 embert figyeltek meg 15 éven át, olyanokat, akiknek a tanulmány kezdetén normális volt a vérnyomásuk. A tanulmány végére kiderült, hogy 31 százalékkal csökkent a magas vérnyomás kialakulásának valószínűsége azoknál az embereknél, akik kalóriabevitelük legalább két százalékát joghurt elfogyasztásával biztosították. Ez pontosabban azt jelenti, hogy az embernek 3 nap alatt 170 gramm joghurtot kell elfogyasztania.

5. Segít a testsúly fenntartásában

2014-ben, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent meta-analízis szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak joghurtot, kevésbé híznak meg a későbbiekben.

A kutatók a tanulmányt 34 túlsúlyos alanyon végezték el, akiket kalóriszegény diétával kezeltek. A résztvevők véletlenszerűen kiválasztott felének napi háromszor 170 gramm joghurtot kellett elfogyasztania. A joghurtot fogyasztó csoportnál 33 százalékkal nagyobb arányban csökkent a testsúly, 60 százalékkal a testzsír, és 31 százalékkal a zsírmentes testtömeg a kontrollcsoporthoz képest.

Ezen kívül a New England Journal of Medicine című folyóiratban megjelent Harvard-i tanulmány megállapította, hogy a testsúlynövekedés a négy éves periódus alatt átlagosan 372 grammal csökkent minden alkalommal, amikor az alany naponta megevett egy csésze joghurtot.

6. Csökkenti a fogszuvasodás kockázatát

Egy japán tanulmány során 2058 hároméves gyermeket vizsgáltak meg. A résztvevők közül azoknál, akik heti legalább négyszer fogyasztottak joghurtot, 22 százalékkal alacsonyabb volt a fogszuvasodás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik maximum heti egyszer fogyasztottak joghurtot.

7. Egészséges bélrendszer

Egy 28 napos tanulmány során székrekedéssel küzdő nőket vizsgáltak argentin kutatók. A tanulmány során bebizonyosodott, hogy a napi kétszeri joghurt-fogyasztás serkenti a bélmozgásokat, így csökken a székeléssel járó fájdalom és kellemetlenség.

Ezen kívül egy brazil tanulmány során 154, 1-30 hónap közötti újszülöttet vizsgáltak, akiknek folyamatos hasmenésük volt. A tanulmány során kiderült, hogy a joghurt-alapú étel fogyasztásával jelentősen csökkent a széklet mennyisége és a hasmenés is.

8. Megelőzhető vele a megfázás

Két különböző tanulmány során a kutatók egészséges, idősebb embereket vizsgáltak, akiket két csoportra osztottak fel. Az egyik csoport napi 90 gramm joghurtot kapott, míg a másik napi 100 ml tejet 8-12 héten át. A joghurtot fogyasztóknál 2,6 százalékkal ritkábban alakult ki megfázás a másik csoporthoz képest. Továbbá az előbbi csoportnál jelentősen megnőtt a természetes ölősejtek aktivitása, jobban, mint az utóbbi csoportnál.

9. Javítja a mentális egészséget

Egy duplavak, placebo-kontrollált tanulmány során 70 petrolkémiával foglalkozó munkást vizsgáltak, akiket véletlenszerűen 3 csoportra osztottak fel. Az első csoport napi 100 gramm probiotikumokat tartalmazó joghurtot, és egy placebo kapszulát kapott. A második csoport probiotikumokat tartalmazó kapszulát és 100 gramm probiotikum-mentes joghurtot kapott. A harmadik csoport pedig 100 gramm probiotikum-mentes joghurtot, és egy placebo kapszulát kapott. Hat hét elteltével azoknál, akik probiotikumot tartalmazó joghurtot vagy kapszulát kaptak, jelentősen javult az általános egészségi állapot, valamint csökkentek a depresszió, szorongás és a stressz mért értékei is.

10. Véd a környezeti mérgek ellen

Egy Tanzániában készült tanulmány során kiderült, hogy a joghurtban található egyik probiotikus baktérium hatékony védelmet nyújt a gyerekeknek és várandós nőknél a nehézfémekkel szemben.

A Tanzániában található Viktória-tóról köztudott, hogy rovarirtószerekkel és mérgező fémekkel (például higannyal) szennyezett. A kutatók létrehoztak egy újfajta joghurtot, ami Lactobaccilus rhamnosus nevezetű baktériumot tartalmaz. A joghurtot szétosztották egy csoport várandós nő között.

A kapott eredmények szerint a probiotikum jelentős védelmet nyújtott a várandós nőknek a higannyal és arzénnal szemben.

Milyen joghurtot vásároljunk?

Amikor joghurtot vásárolunk, keressük azokat a termékeket, amelyek címkéjén az "élő, aktív kultúra" szerepel, vagy a bio termékeket.

Sajnálatos módon, a legtöbb agyonreklámozott joghurt nem a legjobb termék a piacon, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak hozzáadott cukrot, ízesítő- és tartósító anyagot, valamint sűrítő anyagokat. Az a legjobb, ha a hozzávalóknál csak a "tej" és a "baktérium" szavakat találjuk - ez ugyanis a legegészségesebb.

Ha nem szeretné a boltban megvásárolni, akkor akár otthon is készíthet joghurtot. Egyszerűen csak forralja fel a tejet, aztán hagyja lehűlni. Adjon hozzá egy kis baktérium-kultúrát (vagy egy kis joghurtot), majd hagyja egy éjszakán át meleg helyen. Ha részletesebb leírásra van szüksége, nyugodtan tudakozódjon az interneten, mivel számos recept áll már a rendelkezésünkre.