Ma 10 éve szivárgott ki Gyurcsány Ferenc balatonöszödi beszéde. Az azóta eltelt évtizedben a beszéd legemlékezetesebb részeit azóta is rendre idézik, de most az évforduló kapcsán talán nem árt felidézni a (szerintünk) legjobbakat. Önnek melyik tetszik a legjobban?
1. “Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon”

2. “Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet.”

Ennek a mondatnak volt a legmesszemenőbb következménye. Gyurcsánynak azóta is, ezért kell mosakodnia és bizonygatnia, hogy azóta nem hazudik, ellenfelei pedig erre a mondatra hivatkozva nem hisznek neki azóta sem…

3. “Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.”

Az előző gondolatmenet folytatása, nagyjából a magyarázat is hasonló. Nem is fűznénk ehhez sem kommentárt, legfeljebb annyit, hogy a fentiek ellenére egyesek a mai napig “igazságbeszédnek” tartják az Őszödit. Lelkük rajta…

4. “Hazudtunk reggel, éjjel, meg este.”

Variációk egy témára 3.0. A pikantériája, hogy áthallásos az ’56-os forradalom alatt elhangzott önvallomásra: “Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon”.

5. “Másról szól ez a kurva ország.”

Sokan ennél a résznél kapták fel a fejüket. Egy hivatalban lévő miniszterelnöktől mindenesetre elég kemény “lek*rvázni” az országát, amit vezet. Talán erre a részre (is) gondolt Gyurcsány, amikor beszédét “szenvedélyesnek” jellemezte. Nekünk más jut róla az eszükbe…

6. “Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált.”

A beszéd hatására a böszme szó is nagy ismertséget szerzett, emiatt lett Gyurcsány “az őszödi böszme”. Az egyik meghatározás szerint egyébként a böszme szónak három jelentése is van: oktalan, böhöm és pimasz.

7. “Nem csináltunk semmit négy évig. Semmit.”

Hát ehhez sem kell különösebb kommentár. Talán annyi, hogy ha a 2006 utáni “reformokra” gondolunk jobb lett volna, ha inkább akkor is e szerint járnak el és nem csinálnak tényleg semmit.

8. “Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk.”

Ez is egy csodálatos önleleplezés, ehhez már tényleg nem fűzünk mondanivalót.

9. “A szarból visszahoztuk a kormányzást a végére.”

Ez is Gyurcsány széplelkűségének egyik bizonyítéka.

10. “Mondom: egy lószart, mama.”

A kedvencünk. Gyurcsány édesanyja kérdezi a fiát, hogy megjavult-e az egészségügy, mire a miniszterelnök csattanós választ ad.

Végezetül pedig itt a teljes beszéd: